hír épületek 14.Nemzetközi Építészeti Biennále kurátor Rem Koolhaas építész

Rem Koolhaas - a 2014-es Nemzetközi Építészeti Biennále kurátora


Java | 2014.05.12
A Velencei Biennále igazgatótanácsa – Paolo Baratta elnökletével – 2013. január 8-án Rem Koolhaas holland építészt nevezte ki a 2014-es 14. Nemzetközi Építészeti Biennále kurátorának. Az ülésen a tanács megköszönte David Chipperfield munkáját és elismerését fejezte ki a 13. Nemzetközi Építészeti Biennále kiemelkedő eredményeiért.

„Rem Koolhaas kitágította az építészet lehetőségeit. Az emberek térbeli kapcsolataira koncentrál. Olyan épületeket alkot, melyek összehozzák az embereket, így érve el jelentős eredményt az építészetben. A világra gyakorolt hatása messze túlmegy az építészeten. Teljesen különböző területeken dolgozó emberek érzik a munkáiból sugárzó szabadságot.“

Életrajzi adalékok:

A 2008-as Time magazinban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolt Rem Koolhaas még 1975-ben alapította meg az OMA-t (Office for Metropolitan Architecture) – Elia és Zoe Zenghelisszel, valamint Madelon Vriesendorppal közösen. Legfontosabb alkotásaik közé tartozik a hágai Holland Táncszínház, a Nexus Housing Fukuokában, a rotterdami Kunsthal, a Grand Palais Euralille, a Villa dall’Ava, a Très Grande Bibliothèque és a Seattle-i Közkönyvtár. Korunk társadalmára reflektáló S, M, L, XL című könyvébe (1995) ezek az épületek is bekerültek, a művet úgy írta meg, mintha „egy építészetről szóló regény” lenne. 1978-ban írta meg a Delirious New York: a retroactive manifesto for Manhattan című munkáját, ami azóta a kortárs építészetelmélet klasszikusává vált. 2000-ben elnyerte a Pritzker-díjat. 2005-ben Mark Wigley-vel és Ole Boumannal együtt indította el a tekintélyes Volume magazint az Archis (Amsterdam), AMO és C-lab (Columbia University NY) együttműködésének eredményeként.

Koolhaas a Harvard University oktatója, ahol a „The Project on the City” elnevezésű kutatási programot vezeti, mely a városi körülmények változásait vizsgálja szerte a világon. A program részeként vezettek kutatásokat a kínai Gyöngy-folyó deltájában („Great Leap Forward” néven), valamint a fogyasztói társadalommal kapcsolatban (The Harvard Design School Guide to Shopping). Az eredményeket a Taschen Verlag publikálta. Az utóbbi években elnyert díjai közül a tekintélyes Pritzker-díjat (2000), a Praemium Imperiale díjat (2003), a Royal Gold Medal-t (2004) és a Mies Van Der Rohe díjat (2005) említjük meg. Az OMA vezetésén felül Koolhaas az OMA új 2000-ben alapított kreatív csoportjának (AMO) tevékenységében is hatékonyan vesz részt, ahol az építészet területén kívül eső projektekkel foglalkoznak az IT-től a könyvkiadásig. A 12. Nemzetközi Építészeti Kiállítás Arany Oroszlán életműdíját Rem Koolhaas holland építésznek ítélték. A kurátor, Kazuyo Sejima által benyújtott javaslat alapján a döntést a Velencei Biennále zsűrije hozta meg annak idején, Paolo Baratta elnökletével.

Rem Koolhaas a 14.Nemzetközi Építészeti Biennáleról: „Friss pillantást szeretnénk vetni az építészet alapvető elemeire – amelyet bármely építész, bármikor, bárhol használt –, hogy meglássuk, tudunk-e valami újat felfedezni az építészetben.”

A bejelentést követően született meg a döntés, mely szerint a 14. Velencei Építészeti Biennále a korábbiaktól eltérően hosszabb ideig tart nyitva: 2014. június 7-étől november 23-ig látogatható!

Források: www.dezeen.com
www.archdaily.com
www.oma.eu
Fotók: www.wikipedia.org

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások