Java | 2015.12.27
A Rio de Janeiro legnagyobb város-rehabilitációs projektjének keretén belül, Calatrava Jövő Múzeuma átadására 2015 decemberében került sor. A Porto Maravilha Urban Operatios program keretén belül megvalósuló revitalizáció összesen 5 millió négyzetméteren, a legkorszerűbb városi szolgáltatások széles skáláját vonultatja fel a gyakorlatban.

Santiago Calatrava Jövő Múzeuma

A nevezett Museu do Amanhã tiszteletben tartja a szomszédos történelmi épületet, a Mosteiro de São Bento do Rio de Janeirót. A múzeum magassága ehhez alkalmazkodva a móló feletti maximális 18 m-es szintet éri el. A lebegő, felfelé törő múzeum kétszintes, s felső emeletén állandó kiállítási területek találhatók, ahonnan gyönyörű kilátás tárul a látogatók szeme elé, maga a Guanabara-öböl. A múzeum a legkorszerűbb témákat kutatja, mint az éghajlatváltozás és a népesség növekedése, a biodiverzitás változása, a géntechnológia és a bioetika, és az új technológiai fejlesztések. A teljesen fehér belső teret íves falak, lépcsők jellemzik. A kijelzők sokasága segíti a látogatókat az eligazításban. A kiállítás tervezője Ralph Appelbaum. Az alsó szinten praktikusan a 400 férőhelyes előadóterem, kávézó és ajándékbolt, közigazgatási hivatalok, kutatási helységek, étterem, lobby, archívumok, a tárolás és a szállítás területei találhatók.

Az épület érdekessége az ívelt, bordás tetőszerkezet a mobil szárnyakkal. A rácsos tető felső határán lévő napelemek sokasága mozog, s híven követi a nap helyzetét, így optimálisan hasznosítva az éltető nap hőenergiáját. A hosszúkás, karcsú épület észak-déli irányú. Hűtéséről az öböl vize gondoskodik, melyet aztán visszavezetnek az öbölbe. A Jövő Múzeumát gyönyörű, gondozott kertek, továbbá utak és szabadidős területek övezik, s felső szintjéről ráláthatunk a szomszédos Sao Bento kolostorra is és persze a csodás Guanabara-öbölre.

Museu do Amanhã, Rio de Janeiro, Brasil
Funkció: múzeum
Építész: Santiago Calatrava
Terület: 12,600 nm
Befejezés: December 2015

Forrás: dezeen.com

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások