tervek Asztana Kazahsztán sípálya

Sípálya a lakóház tetején


Java | 2015.12.13
Sípályát létesítenek egy ház tetején Kazahsztán fővárosában, Asztanában. A szokatlan megoldás a helyi építészek kreativitását dicséri. A fővárostól csak távol találhatók sípályák, így sokat kellene utaznia annak, aki a téli sportok rajongója. Erre kínáltak megoldást a kazah építészek.

A helyszín Asztana, amelyet 1830-as években Akmolinszk néven alapítottak.1961-ben Celinográdra nevezték át, s akkor lett az észak-kazahsztáni szűzföld-program központja. Nevét 1994-ben Akmolára változtatták, majd 1997-ben lett Kazahsztán fővárosa. Mai nevét 1998-ban kapta. Asztana városát 1997-ben hivatalosan fővárossá nyilvánították, s azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül: nem csak kormányzati, de ipari, oktatási, egészségügyi és sportközponttá is vált. A fejlődést számos futurisztikus épület, szálloda és felhőkarcoló jelzi.

Ennek egyik szép és különleges példája a főváros számára tervezett sípályával rendelkező lakóépület, amelynek architektúrája is alkalmazkodik a szokványostól eltérő funkcióhoz, ezért a keskeny hosszú, téglatest kubus. A Szlalom ház névre elkeresztelt projektben a lakóépület tetejéről levezető pálya hossza 326 méter, szélessége 27 méter lenne, magassága pedig 63 méter – derül ki a közzétett tervrajzokból. Az épület alsó szintjén üzletek, felül lakások sorakoznának. Ha az épület megépülne, az első sípálya tetejű épület lenne a világon.

Kazahsztánban öt sípálya van összesen 22,5 kilométer hosszússággal. A legmagasabban fekvő pálya 3163 méteren van, és összesen 13 sílift viszi fel a téli sport szerelemeseit.

Forrás: Origo.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások