Java | 2015.09.17
Sondgo Dél-Koreában elsőként kapja meg a környezettudatos és gondos energiafelhasználású terveknek kijáró LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítést. A projekt összes épülete kivétel nélkül megfelel a LEED szigorú követelményeinek. A dél-koreai törvényhozás még 2010-ben döntött a gigantikus zöldberuházásról.

A fenntartható város építészeti szövete az eklektikusság jegyeit viseli, amelyek között felfedezhető egyebek mellett a New York-i Central Park vagy a velencei csatornarendszer. A projekt 80 000 lakást, 5 millió m2 irodát és 900 000 m2 kereskedelmi funkciójú területet foglal magában. Hangsúlyozottan az összterület 40%-a zöld lesz, hiszen a terv szerint Songado kiemelten ügyel majd a fenntarthatóságra és a jó életkörülményekre. Az infrastrukturális háttér meglehetősen sokszínű – iskolák, kórházak, szállodák, sport- és kulturális létesítmények, utak, illetve számos park tarkítja. Itt már megépült az ország büszkesége és legmagasabb felhőkarcolója, a 65 emeletes Northeast Asia Trade Tower. 2014-ben négy egyetemi campus nyította meg kapuit, s közülük az ország első, külföldi székhelyű felsőoktatási intézménye, a híres State University of New York.

A fenntartható, okos város tervezői törekedtek arra, hogy a károsanyag-kibocsátás a nullához közelítsen, ezért 100%-ban megújuló energiaforrásokból üzemelteti épületeit. A városban számos elektromosautó-töltőállomás, 26 km hosszú kerékpárút, és egy olyan zárt rendszerű hulladékmegsemmisítő jön létre, amelynek hatására a területet nem hagyja majd el hulladék.

A projekt területét a 12,3 km-es Incheon híd köti össze a szárazfölddel és közvetlenül a nemzetközi repülőtérrel. Egy végig alagútban futó metróvonal biztosítja a kapcsolatot Incheon várossal, de Szöulba eljutni egyenlőre ma még csak átszállással lehetséges.

Kapcsolódó link: New Cities Foundation

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások