hír épületek GROUPAMA ARÉNA Stadium Business Awards

Stadium Business Awards nemzetközi díjat nyert a Groupama Aréna


Java | 2015.06.23
A tavaly nyáron átadott létesítmény az újonnan épült stadionok kategóriájában lett első a The Stadium Business Awardson. Ez a díj tovább öregbíti hazai építészetünk nemzetközi elismertségét

A The Stadium Business Awards az egyetlen olyan megmérettetés, amely teljes spektrumában lefedi a globális stadion szakágazatot. Többszáz nevező közül független szakértői zsűri szűkítette le a legesélyesebbeket, és általuk kerültek kiválasztásra a 16 különböző kategória versenyzői. A kategóriák sokszínűségét jól tükrözi, hogy a helyszínek és stadionok mellett különböző programokat, vezetőket és egyéb, a szurkolói élményhez köthető díjakat is átadtak. A díjátadó ünnepséget junius 10-én szerda este tartották a Bajnokok Ligáján győztes FC Barcelona legendás stadionjában, a Camp Nou-ban.

A szakoldal szerint az újonnan épült stadionok kategóriában 24 létesítmény versenyzett egymással, végül a szűkített listára a San Franciscó-i Levi’s Stadium, a szingapúri Singapore Sports Hub, a moszkvai Otkrityije Arena, a brazíliai Allianz Parque, valamint a bilbaói San Mamés került fel a Groupama Aréna mellett.

Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szerint ez az elismerés jól mutatja, hogy az építkezés előtt megérte alaposan tanulmányozni, áttekinteni a nemzetközi példákat, ugyanis a Groupama Aréna ezáltal "több mint stadion" lett. Megjegyezte, az elmúlt évben számos konferenciát és egyéb, nem sporttal kapcsolatos eseményt rendeztek már a létesítményben, amely annak önfenntarthatóságát biztosítja. Hozzátette, a stadion Budapest építészeti karakterét is bővíti, ráadásul az új Puskás Stadion elkészüléséig a magyar válogatott is itt játssza mérkőzéseit.

Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója elmondta, hatalmas büszkeség a klubnak, hogy az otthonuk - amelyben az elmúlt egy évben kiváló eredményeket értek el - ilyen rangos elismerésben részesült, megelőzve amerikai és brazil stadionokat. Hangsúlyozta, miután a létesítményt magyar tervek alapján magyar kivitelezők készítették, így az egész országnak elismerés ez a díj.

Scheer Sándor, a kivitelező Market Építő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a díj kiváló visszajelzés arról, hogy jó koncepciót választottak, amelyet jó minőségben készítettek el. Jelezte, rendkívül komoly szakemberek véleménye tükröződik a díjban, amely elismerés a magyar szakembereknek is. Külön kiemelte, hogy a zsűrinél - a helyszíni háttérbeszélgetések alapján - sokat számított, hogy pénzügyileg a leghatékonyabb volt a Groupama Aréna, amelynek költségvetése még csak meg sem közelíti amerikai vagy orosz stadionokét.

Forrás: MTI

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások