hír videók, animációk Magyar találmány-FUTI energiatermelő padlóburkolat.

Szenzációs magyar találmány – a FUTI energiatermelő padlóburkolat

Design Terminal Smart City Lab Budapest pályázat díjazott terméke.


Java | 2015.10.15
Meglepődnénk, ha a jövőben a járókelők mozgása és a napfény együttes hatása is elég lenne egy átlagos városi épület elektromosáram-ellátásához! Pedig ez lehetséges, ha a három fiatal fejlesztő által létrehozott FUTI névre keresztelt energiatermelő térburkolat prototípusát alkalmazzák. Milyen hatásmechanizmussal érhető el mindez?

Fényből és hulladékenergiaként elvesző erőforrásokból – emberi lépésekből, a kerékpárosok által kifejtett „nyomásból” és más kisfrekvenciás rezgésekből – is képes használható energiát előállítani a FUTI nevű szuperburkolat. „Egyrészt ugyanolyan elven működik, mint ahogyan egy napelem működik a tetőn, másrészt van egy kinetikusenergia-összegyűjtő része, ami a piezoelektromosság elvén működik. Magyarán, ha rálépsz a burkolatra, tud egy kis energiát termelni” – mondja Ilyés Miklós, a FUTI projekt ügyvezetője. Az alap a piezoelektromosság, melyről akkor beszélünk, amikor nyomás hatására bizonyos anyagokban elektromos feszültség keletkezik.
A fiatal magyar feltalálók tégla méretű műanyagból készült vázra napelem-paneleket erősítettek, alá pedig a piezoelektromos lapokat. A térburkolat majd ezekből rakható ki tetszés szerinti méretben.

„Kalkulációink szerint körülbelül 12 négyzetméter az a mennyiség, például járda formájában, amit le kell ahhoz rakni, hogy egy kisebb családi ház háztartását el tudjunk látni energiával” – mondja a projekten Ilyés Miklós mellett dolgozó Sziszák Imre és Cseh József.


A FUTI tavasszal díjat nyert a Design Terminál Smart City Lab Budapest nevű pályázatán, azóta pedig a tesztelésre alkalmas prototípus is elkészült belőle, ám a gyártáshoz még nagyjából egy év fejlesztés szükséges. Egyelőre korai arról beszélni, hogy mennyiből lehet majd kihozni a gyártásérett FUTI-elemek költségét.


Forrás: válasz.hu (video az oldalon)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások