tervek Grand Cancun környezettudatos építészet megújuló energiaforrás ökosziget Richard Moreta Castillo

Szenzációs óceántisztító ökosziget épül a Karib-tengeren

Tervező: Richard Moreta Castillo


Java | 2016.02.25
Mexikó partjainál épülhet fel a Grand Cancun ökosziget, amely kizárólag megújuló energiák használatával üzemel majd, miközben az óceán vizét is tisztítja. A világ számos pontjáról érkeznek az úszó és víz alatti ökovárosok tervei Japántól kezdve, Rio de Janeirón át a Karib-tengerig.

A világ legelső kizárólag napelemmel működő luxus üdülőjét pedig nemrég adták át a Maldív-szigeteken. Richard Moreta Castillo építész Cancun fennállásának 50. évfordulójára, vagyis 2020-ra szeretné felépíteni a futurisztikus öko-komplexumot, a Grand Cancunt.

Több áramot termel, mint amennyit használ. Az öko szellemiségben épülő turisztikai komplexum a luxus teljes arzenálját felvonultatja, sőt a víz alatti szálloda büszkélkedhet majd a világ egyik legszebb tengerének élővilágára nyíló panorámával. A tervek szerint a teljes tengeri platform napelemekkel lesz beborítva, mely nemcsak a komplexumot látja el elektromos árammal, hanem a város főhálózatát is. A napelemek mellett függőleges szélturbinák és víz alatti árapály- és hullámgenerátorok szorgalmasan termelik a tiszta energiát. A komplexumhoz esővízgyűjtő rendszer is csatlakozik, mely a víz gazdaságos felhasználását és újrahasznosítását is megoldja, a sótalanító üzem pedig tiszta ivóvizet biztosít a vendégek számára a tengerből.


A komplexum így óvja az óceán ökoszisztémáját. A Grand Cancun projekt egyike az olyan tengerparti létesítményeknek, mely a természeti erőforrások kihasználása helyett elsősorban arra törekszik, hogy óvja a tengert és a környezetet. Az óceán ökoszisztémáját védi azáltal, hogy a tisztító rendszer kiszűri a szénhidrogéneket a különböző szennyező anyagokat, de még a felszínen úszó szemetet is, ezáltal egészségesebb élőhelyet biztosít a tengeri élővilág számára.

Az új öko-komplexum azon túl, hogy luxus üdülőhely a turisták számára a gyönyörű tengeri környezetben, hozzájárul majd ahhoz is, hogy a Karib-tenger ökoszisztémája helyreálljon. Megjósolható, hogy hasonló úszó ökovárosok feltűnnek a közeljövőben a vizi világ számos pontján, hogy a ragyogó üdülés mellett a környezetre gyakorolt jótékony hatását is kifejtse.

Forrás:Impressmagazin.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások