hír épületek fenntartható építészet WOHA építésziroda zöld építészet zöld torony

Szingapuri Park Royal Tower a zöld toronyépítészet etalonja

Tervező: WOHA Architects


Java | 2013.07.23
A zöld tornyoknak most jött el az ideje. Ezért is számít különlegességnek a Park Royal Tower, amely luxuskategóriát képvisel nemcsak építészetében, belsőépítészetében, de a fenntarthatóságában is, mivel elnyerte a legmagasabb szingapuri fokozatot, a Green Mark Platinumot.

A zöld építészetben a környezetbarát tornyok világa azért foglal el különleges helyet, mivel szintenkénti kertjei hatványozottan fejtik ki jótékony hatásukat környezetükre, javítva a túlzsúfolt belváros szennyezett levegőjének tisztaságát, s a mikroklímát. Mondhatjuk úgy is, hogy a zöld, viruló kertek betelepülnek az emeletekre, néha a függőleges falakra, a tetőre.

Park Royal Tower
A businessszállodának, s irodáknak helyet adó Park Royal Tower nem egy szokványos „zöld felhőkarcoló” Szingapúrban. A város nyugati részén, a központi üzleti negyedben, a Hong Lim Park és a HDB társasházak, a Chinatown közvetlen szomszédságában 5 emeletes pódiumra épült. A 12 emelet magas, betonból, üvegből épült ház tervezésénél a WOHA építésziroda tervezői különös gonddal ügyeltek arra, hogy az épület teljes mértékben megfeleljen a fenntarthatósági kritériumok legszigorúbb követelményeinek. Az épület három impozáns tornyát a nyitottan végigkígyózó függőkertek kötik össze szintenként. Zöld felülettel találkozhatunk még a tetőn és az épület belsejében a főútvonalakat szegélyező zöld növényi sávoknál is. Amennyiben összehasonlítjuk az egységnyi alapterületre eső zöldfelületet a napjainkban emelt épületek bármelyikével, minden bizonnyal a szingapuri Royal Park Tower vinné el a pálmát, mivel összesen 15 ezer négyzetméternyi helyet foglalnak el a kertek. Ez pontosan a közeli Hong Lim Park területének a duplája. A zöld torony növényvilágának kialakítását gondos válogatás előzte meg. Találkozhatunk itt apró termetű növények mellett cserjékkel, kis és nagy méretű fákkal, s pálmák erdejével is. A tetőn a kert mellett fotovoltaikus napelemek sokasága gyűjti, s alakítja át a nap energiáját elektromos energiává. Az előzőleg összegyűjtött esővizet az automatikus öntözőrendszeren keresztül a buja növényzet locsolására használják fel. A szobák mind északi fekvésűek, s nagy ablakfelületeik alacsony emissziós üvegekkel készültek, védve a belső tereket a kinti hőségtől. A déli frontra kerültek a kiszolgálóhelységek. A belső terek világosak, napfényesek, s a tervezők anyaghasználatukban is az egyszerű, de kiváló minőség mellett tették le a voksukat. Érdekes a betonfonatok jelenléte például a függőkerteknél, ahol a lendületes vonalvezetést hangsúlyozzák, de ez a motívumvilág hasonló okokból a belső térben is emeli az esztétikai élményt. Az ide látogató, ha figyelmes és érzékeny a szépre, felfedezheti Ázsia népi motívumvilágának gazdagságát például a recepciós pulton. A földszinten és az ötödik emeleten található nagy nyitott közösségi terek a beszélgetések, üzleti és baráti találkozók színterei. A ház körüli drop-off zóna a hotel vendégeinek rekreációját szolgálja dús növényzetével ellátott szabdalt teraszaival, de ez a tér egyben tengely is, összeköttetést teremt az északi és déli városrész között.

Közreműködők:

Architects: WOHA
Location: Singapore, Singapore
Project Team: Wong Mun Summ, Richard Hassell, Donovan Soon, Sim Choon Heok, Toh Hua Jack, Bernard Lee, Amber Dar Wagh, Mappaudang Ridwan Saleh, Evelyn Ng, John Paul Gonzalez, Josephine Isip, Goh Kai Shien, Luu Dieu Khanh, Tan Szue Hann, Alen Low, Pham Sing Yeong, Vanessa Ong, Novita Johana, Andre Kumar Alexander
Area: 29,811 sqm
Year: 2013
Management Company: Pan Pacific Hotels Group
Civil & Structural Engineering: TEP Consultants Pte Ltd
Mechanical & Electrical Engineering: BECA Carter Hollings & Ferner (S. E. Asia) Pte Ltd
Quantity Surveyors: Rider Levett Bucknall LLP
Lighting Consultant: Lighting Planners Associates (S) Pte Ltd
Landscape Consultant: Tierra Design (S) Pte Ltd
Façade Consultant: Meinhardt Facade Technology (S) Pte Ltd
Greenmark Consultant: LJ Energy Pte Ltd
Acoustic Consultant: CCW Associates Pte Ltd
Signage Consultant: Design Objectives Pte Ltd
Kitchen Consultant: KI Consultant Pte Ltd
Main Contractor: Tiong Seng Contractors (Pte) Ltd
Client: UOL Group Limited

Forrás:www.architecture-online.org

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások