Java | 2018.06.04
A H&P Architects tervezői Hanoi külvárosában olyan barlangházat terveztek, ahová a jól bevált, helyben, kézzel gyártott téglát felhasználva a barlang szabálytalan formavilágát követve változatos síkok, szögek játékával és a súrlófényekkel különleges esztétikai élménnyel ajándékozza meg a lakókat.

A város aszfaltrengetegében az építészek egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy megtörjék a mesterséges környezet merevségét, s következetesen a fenntarthatóság építészeti elveit kövessék terveikben. Az eredmény egy szokatlan térélmény, hiszen az egymással többnyire tompaszöget bezáró külső téglafalak összessége ritka szép épületet eredményezett.

A 175 m2 alapterületű, 8 m magas épület legérdekesebb szerkezeti megoldása az, hogy a belső lakótereket magában foglaló lakóépületet teljes egészében körbeveszi egy másik téglafal, amely külső héjként öleli körbe azt, védve a belső tereket a káros külső hatásoktól, zajtól, hőtől és a portól. De a tervezők ügyeltek arra is, hogy a növények számára szükséges mennyiségű esővíz a megfelelő helyeken bejusson a belső terekbe.
A szögeket bezáró falak védik a magánélet tereit a tolakodó, kíváncsi tekintetektől, ugyanakkor a megfelelő kitekintést mégiscsak biztosítják a bennlakóknak. A "barlangház" tetején egy kis veteményeskert található szintén a fenntarthatóság jegyében. A tervezés józanságát dicséri a nyitottság és zártság dinamikus egyensúlya.

Forrás: H&P Architects honlapja

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások