hír tervek cikk Kossuth Lajos tér Trianon Wachsler Tamás

Trianon-emlékmű épül Budapesten a békeszerződés 100. évfordulója alkalmából


Java | 2019.04.12

Zimay Balázs és Mohácsi Sándor munkája, egy négy méter széles, négy méter mély és száz méter hosszú, földbe mélyített emlékmű készül az Alkotmány utca Kossuth térhez közelebbi végén a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára. A Nemzeti összetartozás emlékhelye 5 milliárd forintból valósul meg.

A munkálatok április végén kezdődhetnek, a tervezés, előkészítés és megvalósítás keretösszege 5,080 milliárd forint. A szerdán nyilvánosságra hozott tervek szerint a Honvéd utcáig terjedő szakaszon alakítanak ki egy tér felől lejtő, tekintélyes, száz méter hosszú, négy méter széles rámpát.

A műtárgy végén egy körüljárható drámai gránittömb lesz, több helyütt kényszerűen meghasadva, mely közepén örök lánggal figyelmezteti az arra haladó emlékezőket a sose felejthető történelmi vesztességeinkre. A 2020. június 4-én felavatandó, újszerű, különleges emlékmű két hosszanti, gránitburkolatú oldalfalán a 1913-as összeírás szerinti 12 537 magyarországi településnevek hosszanti felsorolása olvasható majd. Ebből az összeírásból nem maradhatott ki a mai magyarországi településnevek felsorolása sem. A Steindl Imre Program Zrt. vezérigazgatója, Wachsler Tamás, elmondta: bízik benne, hogy néhány napon belül szerződést köthetnek a kivitelezővel, és a hónap vége előtt elkezdődik az emlékhely tényleges kialakítása.

Az egykori MTESZ-székház helyén épülő, országgyűlési irodaház építkezése közben lassan befejeződik, a ház az év derekára várhatóan elkészül. Az Országgyűlési Őrség irodáinak és a mindenkori házelnök rezidenciájának is otthont adó Balassi Bálint utcai irodaházon az átadás előtti utolsó simítások zajlanak jelenleg. Az Agrárminisztérium és a Kúria épületei 3-4 éven belül újulnak meg.

Forrás: MTI, turizmus.com


A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások