épületek

Márciustól üzemel Zaha Hadid egyetlen dubaji épülete


Java | 2020.05.04

Négy évvel halála után Zaha Hadid kéznyoma is rákerült Dubaj építészeti szövetére. Március 1-jén nyitotta meg kapuit az Opus elnevezésű butikhotel, amelyet a sztárépítész késői korszakában tervezett. Zaha Hadid neve egyébként felmerült a Liget Projekt kapcsán is, hiszen az irodája is pályázott a Néprajzi Múzeum új épületének tervezésére.

Budapesten a Szervita térre tervezett magasházat, de ez hosszú viták után végül nem valósult meg.

A dubaji Melia szállodalánc épületének tömege olyan, mintha egy hatalmas kockából kivájtak volna egy lyukat, ezzel a tervezői gesztussal hadat üzenve a monotonitásnak. Két különálló tornyát a földszinten egy négyszintes átrium, 38 méter magasságban pedig egy aszimmetrikusan hullámzó négyszintes híd köti össze. Az egész épület 71 méter magas. A hotel enteriőrjének a tervezését is Hadid felügyelte személyesen.

Hadid a Pritzker-díj első női díjazottja lett a világon, 2010-ben és 2011-ben pedig a brit Királyi Építészeti Akadémia Stirling-díjjal tüntette ki, először a római MAXXI múzeumért, majd egy évvel később az Evelyn Grace Akadémiáért. 2015-ben elsőként lett a RIBA aranyérem női díjazottja. Zaha Hadid merész, formabontó építészete, lágy íveivel, szokatlan műtárgy jellegű épületeivel forradalmasította az építészeti hagyományokat.

Fotó: Shutterstock

Forrás: Index

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások