tervek Kambodzsa Sleuk Rith Intézet zaha hadid

Zaha Hadid nagy fába vágta a fejszéjét - eredménye a Sleuk Rith intézet

A kambodzsai népirtás emlékközpont


Java | 2014.10.27
Ez az épületegyüttes a kegyetlen népírtás mementója kíván lenni. A megrendítő dokumentumok tárháza megindító élményként hatott Zaha Hadidra is. Arra inspirálta a világhírű tervezőnőt, hogy eddigi építészetét félretéve, egy homlokegyenest más irányt vegyen építészete, s főszereplője a gyönyörű erezetű, meleg hatású ősrégi építőanyag, a fa legyen.

Annak idején a Pol Pot vezette Vörös Khmer mozgalom kegyetlen népirtása komoly felháborodást váltott ki az egész világon. 35 évvel a tragikus események befejezte után nagyszabású dokumentációs és oktatási központ, emlékmúzeum, könyvtár valamint kutatóhely épül Kambodzsában. A több mint két évtized óta összegyűjtött hatalmas dokumentációs anyag elhelyezésére, feldolgozására és közreadására szolgáló Sleuk Rith Intézet épületegyüttest az iraki származású, brit építész Zaha Hadid tervezi, aki erről a tervezéséről így nyilatkozott:
„Nagyon különbözik korábbi terveinktől, ez az első alkalom, hogy fát használok, ezzel egy melegebb, lágyabb atmoszférát tudunk teremteni, ami egyben természetesebb hatást is kelt.”
Stílusosan fordult a tervező az épület kontúrjának és szerkezetének kialakításánál az itteni ősi építészethez, például az angkori templomegyüttes geometriai formavilágához. A gyönyörű, tágas, zöld környezetben található öt darab 3-8 emeletes épület emelkedő spirál formában fonódik egybe. A könyvtár ad otthont a népírtással kapcsolatos legnagyobb gyűjteménynek egész Délkelet-Ázsiában. A múzeum a tárgyi emlékek tárháza lesz, de akik ellátogatnak az épületbe, azok számára hozzáférhetővé válik a széleskörű tárgyi tudás. A csarnok a kortárs művészetek bemutatására szolgál, az előadóterem pedig érdekes előadások megtartását teszi lehetővé.

A tervezés törekvése a megbékélés és az emberi jogok tiszteletben tartásának hangsúlyozása. Az építési telket a kambodzsai állam bocsájtotta rendelkezésre, megépítésére 35 millió dolláros adománykampány kezdődött a közelmúltban. Az már biztos, hogy az USAID program is a támogatók között lesz.

Építészet: Zaha Hadid Architects
Design: Zaha Hadid and Patrik Schumacher
Design vezetőtervező: DaeWha Kang
Vezetőtervező/ Projektfelelős: Brian Dale
ZHA Project Team: Malgorzata Kowalczyk, Michal Wojtkiewicz, Torsten Broeder, Fernanda Mugnaini
Szerkezet, gépészet, homlokzat, világítás, akusztika: Arup
Projektfelelős: Chris Carroll
Projektmenedzser / Szerkezeti vezetőtervező: Ben Lewis
Gépészeti vezetőtervező: Emmanuelle Danisi
Homlokzati vezetőtervező: Jonathan Wilson
Világítás: Giulio Antonutto
Akusztika: Philip Wright
Munkatársak: Vincenzo Reale, Jason Simpson, Edward Clarke, Anne Gilpin, Toby Clark, Sara Clark, Michael Young
Tájépítészet: AECOM
Design vezetőtervező: Phil Black
Projektfelelős: Mun Pheng Mak
Társtervező: Sarmistha Mandal
Munkatársak: Hwei Hwei Chan, Akarapol Chongwattanaroj,Eunice Chia, Chung Ho Kim

Forrás: www.designboom.com
www.zaha-hadid.com
www.dezeen.com
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások