hír cikk fenntarthatóság passzívház

A töltött káposzta esete a passzívházzal


sebesp | 2012.02.13
Bár a passzívházak iránti érdeklődés, a megvalósult épületek száma folyamatosan növekszik, a még újnak számító technológiával szemben időről időre tévhitek, ellenérzések fogalmazódnak meg. Szakemberek egy csoportja nyílt levéllel próbál fellépni a félrevezető információk terjedése ellen.

Passzívházak tervezése, építése és természetesen a benne lakás is a hagyományos épületekétől bizonyos fokig eltérő gondolkodást igényel. Hozzá kell szokni, hogy a légzárás tervezése révén nincs huzatérzetünk, a kiváló hőszigetelő szerkezetek közel állandó belső hőmérsékletet biztosítanak, a szellőztetőgép pedig állandóan friss levegőt szállít az épületbe. Néhányan azonban úgy gondolják, hogy a korszerű építési megoldások korlátozzák életvitelünket, például le kell mondanunk kedvenc ételeinkről, vagy nem szellőztethetünk szükség esetén. Egyes vélemények szerint túlságosan sok mesterséges anyagot, gépészeti berendezést kell beépítenünk házunkba, ami a tetemes többletköltség mellett még a közhálózatoktól való függőségünket is növeli.

Tévhitekkel ellentétben a passzívház technológia – annak ellenére, hogy folyamatos frisslevegőt biztosít - nem tiltja a konyhai elszívó beépítését, de még az ablaknyitást sem, így továbbra is főzhetjük kedvenc töltött káposztánkat. Más kérdés persze, hogy aki naphosszat nyitva tartja az ablakot télvíz idején, annak talán még mindig túl olcsó az energia… Azon pedig, hogy megtérül-e egyszer a többlet beruházás, vagy sem csak akkor lenne érdemes vitatkozni, ha pontosan meg tudnánk mondani, mennyi lesz a gáz ára 5, 10, 15 év múlva. Ezt ugyan senki nem tudja biztosan, de hogy egyszer elfogy az biztos. Addig is függünk a szolgáltatóktól, persze nem mindegy mennyire. Egy optimálisan megvalósuló passzívház melegen tartása akár földgáz nélkül is megoldható, így marad az elektromos áram igény, aminek hiányában a legegyszerűbb fali cirkó sem képes égetni a tüzelőanyagot.


A dr. Tóth Elek tanár úrnak írt nyílt levél az alábbi linken olvasható

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások