családi házak Kézzel ásott verem

Fénycsapdák a Föld alatt

A cél: nappal ne kelljen energiát használni a világításhoz


*_deleted_*_kovgabor.szhely@ | 2012.02.15
Egy vermet ások jelenleg. Kézzel. A földmunka 90 százalékban készen van. A cél kettős: a víz és a levegő bevitele a lakóházba, illetve zöldségtárolás.

Előzmény: Tavaly kitaláltam, hogy a kútból a levegőt, illetve a vizet behozom a lakóházba. A kútvízzel kiváltom a használati víz egy részét (vécé, mosógép), a levegővel pedig szellőztetek (télen-nyáron +10–11 °C van a föld alatt. Nyáron tudok vele hűteni (nem kell klíma), télen pedig nem a -15 °C-os levegőt engedem be az ablakon. (Háttérinformáció: régen – nagyanyáink idejében – az energia, fűtés cca. 30 százaléka ment el a szellőztetéssel, a többi a tetőn, ablakokon, falakon stb. Jelenleg megfordult ez az arány, annyira jól leszigeteljük az épületet, hogy a fűtés maximum 25-30 százaléka "megy el" a falakon, ablakokon, a maradék a szellőztetéssel – a kazán a lehűlt falakat, berendezést kénytelen visszafűteni.) Ezért viszem be a meleg levegőt, 12 voltos kis ventilátorral.
Rövid leírás: Nagyméretű tégla pillérekre fog terhelni a födém, felettre 60 cm föld. Lejárat: nagymértű tégla.

 

 

 

 

 

 

 

Fénycsapdák
A cél: nappal ne kelljen világítás, természetes fénnyel oldjuk meg, ha lehet. A födémen kívül (hogy ne a szigetelést kelljen áttörni ) 6 db ún. fénycsapdát építek. Egyszerű, nem bonyolult: 100-as szennyvízcső, belül hajlítható tükörpalást, két végén két 45°-os idom, amit 45°-ban elvágtam, és egy ovál tükröt vágattam bele. Így levezeti a fényt. Az udvar (kerítés) legnaposabb pontjára egy – minden irányban állítható – domború tükröt szereltem, ide néznek a fénycsapdák. A domború tükröt 4 db bowdennel (a föld alatt vezetve) tudom lentről állítani, attól függően, hogy délelőtt van, vagy délután (vízszintes állítás); illetve nyár vagy tél (függőleges állítás).
Egyrészt nem használok energiát, másrészt a természetes fény – valahogy – közelebb áll hozzám.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(NB: a háttérinformációval a szerkesztőség nem ért egyet - a szerk.)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások