hír épületek cikk Észak-Korea hotel Phenjan

Észak-Koreában mégis befejezik a gigantikus szellemtornyot


sebesp | 2012.02.22
25 évvel ezelőtt kezdték építeni Phenjan-ban azt a rakétára emlékeztető szállodát, amelynek kivitelezése a hírek szerint befejezéséhez közeledik.

1987-ben indult a Rjugjong Hotel-t építése, de 1992-ben a Szovjetunió felbomlása nyomán Észak-Koreában kialakult gazdasági válság hatására leállították az munkálatokat. Ekkorra már elkészült a vasbeton szerkezet, amely utána több mint másfél évtizedig uralta a város sziluettjét. A Baikdoosan Architects & Engineers által tervezett, egyesek szerint piramisra emlékeztető projektet talán nem véletlenül egy egyiptomi befektető irányításával 2008-ban újraindították, a 2012-es befejezés reményében.

Bár az eredetileg tervezett átadási időpontban, az 1989-es Világifjúsági Találkozó idején a világ legmagasabb szállodája lehetett volna, a gigászi betonrakéta a negyedszázados késedelem ellenére ma sem számít kis teljesítménynek, 303 méteres magasságával felkerülhet a világ jelenlegi 50 legmagasabb épületének listájára. 105 emelete 360.000m2-en 3000 szobát rejt majd. Ha minden a tervek szerint alakul, idei átadásával tiszteleghet az ország jelenlegi vezetője, Kim Dzsongun nagyapja, Kim Ir Szen születésének 100-ik évfordulóján.

A hosszú éveken át a város fölé magasodó szellemtorony sokak fantáziáját megmozgatta. 2005-ben pedig a Domus hívott fel az elképzelt hasznosítási lehetőségek kidolgozására, majd a 2006-os Velencei Biennálén mutatták be az „eredményt”.

Források: http://ryugyonghotel.com ; http://www.skyscrapercity.com

Video: http://www.youtube.com/watch?v=lEjqnTcdkXY&feature=player_embedded

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások