sebesp | 2012.03.05
Okos ember sziklára épít, ha teheti. De akit sík vidékre teremtett jó sorsa, csak abban reménykedhet, hogy épít neki valaki egy nagyot.

Mohamed észak-afrikai kopár síkságainak szülötte. Nem sok hegyet látott, de ismerte a bölcsességet. Mikor a jobb jövő reményében Dániába vetődött, ott is csak Koppenhága végtelen laposságával találta magát szemben. Már-már végképp lemondott arról, hogy egyszer életében hegyre költözzön, míg Ørestad-ban meg nem látta azt a magaslatot, ami faházak sokaságával volt teleépítve. Mohamed ekkor hálát adott azért, hogy ily módon fordult szerencséje, és menten beköltözött a színes üregekkel szabdalt oldalú, csúcsával 30 méternél is magasabbra törekvő, bár kissé művinek ható sziklatömeg egyik magasan fekvő üvegdobozába, ahonnan azóta is megnyugvással szemléli az alant fekvő vidéket.

Koppenhága Ørestad nevű városrésze teljesen új, szinte a semmiből nőtt ki az elmúlt 6-8 évben. A keskeny csatorna túlpartján megbújó családi házakon kívül minden az új lakónegyed infrastrukturális fejlesztésével párhuzamosan valósul meg, így a 2000-es évek első évtizedeinek építészeti karaktereit sokszínűen magán viseli. E terület perifériáján, a csatorna és a magasan vezetett vezető nélküli metróvonal közötti sávban több érdekes építészeti alkotás is létrejött a progresszív megoldásokra nyitott városvezetés és befektetők jóvoltából.

Így kapott felkérést a BIG (Bjarke Ingels Group) egy programja szerint kétharmadban parkoló, egyharmadban lakás rendeltetésű projekt megtervezésére. A két funkció integrációjából jött létre Bjerget, a lakóhegy, ami végül elment Mohamedhez.

Képek:©Sebes

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások