épületek

Felfelé tágasabb.

Magánház Moszkva mellől.


iStvan | 2012.03.06
A síkok hajtogatása.

Nemrég mutatott be Csanády Pál egy magyar példát (a gyűjtő Dulácska Zsolt - a szerk.), miként szerette volna az építtető saját házánál kihasználni a maximálisan megengedett szintterületi előírásokat.

Egy orosz példával rávilágítunk, hogy lehet ezt igényesen megoldani :).

A moszkvai székhelyű Atrium Architects tervezte ezt a terebélyes kis családi házat, egy fiatal egy gyermekes család részére. Az épület Moszkva közelében egy domb tetején található, fenyőfák gyűrűjében.

Egyetlen kívánsága az volt az építtetőknek, hogy egy kortárs építészeti mű szülessen.

A helyszín nem messze Moszkvától nyugatra található, a Gorkij-6 alatt. A telek három irányból, gyönyörű kilátással bír, csak észak felé kedvezőtlenebbek a táji adottságok, így az építészek úgy döntöttek, hogy itt zártabbá teszik a tömeget. Ez váltotta ki azt az elképzelést, hogy az ideális tájolás felé felhajtott tetősíkot képezzenek. Ez a markáns tetősík, a ferde (kifelé dőlő) falak, konzolos teraszok formálják az épület tereit. A garázst leszámítva elemelték a földtől a ház főtömegét, bár a metszeten is látszik, jutott épületrész a föld alá is.
Ugyanakkor az épület nyitott a napfény felé, a különböző síkú, méretű és helyzetű ablakok felől természetes fénnyel árasztják el a belső tereket.
Érdekesen vannak kialakítva az egyes zónák, természetesen a földszinten a nappali tartózkodás terei találhatók kiegészítve a kültéri teraszokkal. Ugyanakkor az emeleten bőven akad tisztálkodási lehetőség szobák és a háló mellett, szintén terasz kapcsolatokkal.
Nincs különbség a külső és belső burkolatok között. A kültéri fa falburkolat visszaköszön például a nappali padlóburkolatában, a lépcsőburkolatban. A kőburkolatok is befolynak a nyílászárók alatt a kültérből az édes otthon belső tereibe. A síkok hajtogatása a fürdőszoba ablaknál is szembetűnik. Megfelelő vastagságú ragasztott üvegtáblák határozzák meg azt a szöget, amelyet a fal és a tető bezár. Ez a felül-oldalvilágító mintegy sík 660 cm. A teraszok feletti konzolos a tető van ahol öt méter kiülésű.

A főépületet formavilágát felhasználva és egyben kiegészítve a telken van egy külön autótároló, egy orosz fürdővel. Ez az épület léptékéből adódóan részben rejtve van a tájban, rajta a járható tető úgy működik, mint egy megfigyelő platform.

Kalasnyikov szerkezetépítő úrnak ügyesen eljárt a keze.

További fotók a forrásoldalon

Tervezők weboldala

Projekt csapat: Anton Nadtochiy, Vera Butko, Ekaterina Golovanova
Szerkezetépítés: Alexey Kalasnyikov
Kivitelező: "ALuTerra", "Alexander Nej"
Terület: 730m2

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások