Ghile Gábor | 2012.03.12
Mint minden márciusban, idén is Genfre figyel az autós világ java. A hessingi autószalonban azonban minden nap láthatunk luxusautókat...autós képriport!

Vezető designer: Kas Oosterhuis
2005

Amszterdam és Maastricht között az A2-esen Európa talán legérdekesebb autószalonja látható: a zajvédő falként is funkcionáló "Cockpit" hamar a non-standard építészet egyik zászlóshajója lett.

Egy másfél kilométeres csík: a két kijáró között teljes egészében elnyúló épület ad helyet a Lamborghini, a Maserati, a Bentley és a Rolls Royce képviseletének.

Lenyűgöző látványt nyújt mind az épület, mind a felsorakozó luxusautóhad.

A számítógéppel tervezett szerkezet már ismerős lehet azoknak, akik figyelemmel kísérik a CET Budapest építését. Az ún. "Nurbs" felületek által határolt tér gyakorlatilag minden szegmensben más és más méretű szerkezetekből épül fel. Lego profiknak. Egy ilyen konstrukciónál elengedhetetlen a pontos tervezés, konszignálás és a tervszerű kivitelezés. Egy újfajta tervezési szemléletnek lehetünk itt szemtanúi. Az eladókkal beszélgetve azért kiderül, hogy az épület klímája közel sem tökéletes: télen hideg, nyáron meleg.

Hét év távlatából látható, hogy az épület formavilága alaposan megelőzte a korát. Az biztos, hogy az autópályán felüdülés a látványa...

A gyöngyházszínű Lamborghini Murciélago részletein jól láthatjuk, hogy mit is jelent a design Luc Donckerwolke tolmácsolásában. A Murciélago utódja, az Aventador egyébként pontosan egy éve, a genfi autószalonon mutatkozott be...

GG


/Silodam, MVDRV/

/Almere: La Defense/


A fotók a szerző képei. Minden jog fenntartva. www.ghx.hu

 

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások