hír családi ház épületek cikk.

Életmódváltás az ökoépítészet csúcstechnológiájával

Mért adatok, örömteli megtakarítások, hatékony energiafelhasználás a gyakorlatban


Java | 2012. március 14.
     
A budai hegyek ölelésében épült az az európai viszonylatban is páratlan, egyedi kubussal rendelkező passzívház, amely otthona lett annak a családnak, kiknek tagjai közösen úgy döntöttek, hogy elég volt a testüket, lelküket irritáló, fertőző mai szennyezett hétköznapiságból. Gondoltak egy merészet és cselekedtek.

A háziak természetre vágyó környezetkímélő igényessége találkozott a kor esztétikai igényeit és a komfortérzetet is szem előtt tartó lelkiismeretes építészeti megoldásokkal. A tervezést ezért mintegy 20 hónapos kísérletezés, beszélgetés, egyeztetés, újabb elképzelések latolgatása előzte meg, míg végül megszületett a valós terv, amely egyedi, korszerű, a mai esztétikumba zárva és használva a természet ajándékait. Fontos szempont volt, hogy az épület alacsony éves fenntartási költséggel rendelkezzen – a leghatékonyabban hasznosítsa a nap energiáját az adott körülményeket figyelembe véve –, célirányosan megtervezett kertjében minden megteremjen, ami az élet egészséges fenntartásához szükséges, s ezáltal olyan földi paradicsom jöjjön létre, kerttel, tóval, amely a komfortérzet mai elvárásainak is maximálisan megfelel. Ezért született így és ilyennek ez a magával ragadó passzívház.
A kétszintes, gúla formájú, ferde és függőleges üvegfalakkal, térdfalakkal épült ház markánsan eltér a passzívházakra általánosan jellemző szokványos esztétikai sémáktól. Ez az újszerűnek mondható ökoház azt bizonyította, hogy az energiatudatos gondolkodás nem korlátozza az építész alkotói fantáziáját. A gondosan megtervezett biokertben két épület található, eltérő funkciókkal és karakterrel. A lakóépület külső fedése kanadai vörös cédrus zsindely – erre az anyagra leginkább azért esett a választás, hogy a ház úgy simuljon tapintatosan a környezetébe, mintha mindig is itt lett volna, hiszen a vörös cédrus gyönyörűen, ezüstszürkére patinásodik az évek alatt. Emellett ez a különleges fa nem igényel semmilyen felületkezelést a későbbiekben, ami különösen alkalmassá teszi nagy felületek fedésére. A vörös cédrus egyébként nem a hagyományos, rusztikus formában jelenik meg a lakóépületen, hanem homogén és szigorú geometriába kötve. A gazdasági épület cinklemez fedése pedig a praktikumot, s a „mezőgazdasági-ipari” jelleget hivatott hangsúlyozni.
A melegvíz-termelést, fűtést, hűtést a hőszivattyú, az áramtermelést a gazdasági épületen elhelyezett nagy kapacitású (7,1 kWp) fotovoltaikus elemekkel oldották meg, amely kipróbáltan évi 8000 kWh teljesítményt nyújt. A napkollektorral szemben a fotovoltaikus napelemek azért hatékonyabbak, mert itt a befogott energia azonnal árammá alakul, szemben a kollektorral, ahol a nap sugarait hőenergia formájában tárolja és használja fel a rendszer. A gépészeti megoldás nagyon fontos alkotóeleme a hővisszanyerős szellőztető rendszer, ami a portól és a pollentől is szűri a ház levegőjét. Hagyományos fűtőanyagra és hálózati elektromos áramra az eddigi adatok szerint egyáltalán nincs szükség, sőt, a passzívház elvárt légtömörségi mutatója is kiváló. A hőszivattyúnak így lényegében véve kizárólagosan csak a használati meleg vizet kell biztosítania. A nyári melegben való hűtést az automatikusan vezérelt, külső, 6,5 m hosszú, színes vászonárnyékolók vállalják fel, melyek a ház esztétikai értékével harmonizálva szorosan idomulnak a ferde síkokhoz. Az épület így a nagy melegben, az intelligens házhoz hasonlóan automatikusan „bezárkózik”, megvárva, míg a külső körülmények elviselhetőbbé válnak. A magas ágyás technológiával kialakított veteményeskertben – a háziak saját kezűleg – biozöldség-termelést folytatnak, s azok feldolgozása a gazdasági épületben történik. A gyümölcsfákat a kert erre a célra elkülönített részében pedig természetes gyógynövényes, virágos kaszálórét veszi körül, minden hasznos négyzetcentimétert kihasználva. A mesterségesen kialakított tó látványra a nyugalmat és a békét sugallja, de betelepített vízi növényeivel, állatvilágával még tovább fokozzák a természet sokszínű jelenlétét!

A ház az alábbi (számított és valóságban mért) adatok alapján felel meg a passzívház kritériumoknak:
Fajlagos éves fűtési energiaszükséglet: 15 kWh/(m2év) ≤ 15 kWh/( m2év)
Fajlagos éves primerenergia-szükséglet: 106 kWh/(m2év) ≤ 120 kWh/( m2év)
Nyári túlmelegedés gyakorisága: 4 % ≤ 10 %
Nyomásteszt n50: 0,34 1/h ≤ 0,6 1/h
________________________________________
építész: Lázár Antal DLA
munkatársak: Barkács Ágoston (engedélyezési terv), Della Donna Aliz (kiviteli terv)
belsőépítész: Tkacsik Márta
statikus: Pintér Ágnes
műszaki ellenőr: Garas Zsolt
fotó: Zsitva Tibor
tervezés: 2007–2009
kivitelezés: 2009–2010

A szerző legújabb cikkei:
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékház
Múltunk jelene – 2019-ben folytatódik a Nemzeti Várprogram
A világ első „fordított” hotelje Kínában épült egy szakadékban
Végre indul a Bozsik Stadion építése
Összegzés: Látványos beruházások születtek 2018-ban Budapesten
A budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom átalakítása
Helsinki kulturális ikonja a 2018-ban megnyílt új Amos Rex
Alapkőletétel a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi KaránKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 14 (18 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások