donkanyar | 2012. március 20.
     
Ha az európai tervezők eddig nagyot álmodtak, akkor elkezdhetnek még nagyobbat álmodni: a franciák ugyanis egy olyan torony építésébe kezdenek bele, amely ugyan a világ legmagasabb tornyát, a dubaji Burdzs Kalifát nem fogja lekörözni, de az Európa legmagasabb épülete címet viselő The Shard (Üvegszilánk) nevű felhőkarcolóét igen.
A világ jelenlegi legmagasabb épülete a Dubajiban található Burdzs Kalifa a maga 828 méteres magasságával. Mivel a múlt héten hagyta jóvá az illetékes párizsi hatóság Hermitage Plaza névre keresztelt toronypáros építési engedélyét, így hamarosan Európa is rendelkezni fog egy szuper magas toronnyal. A brit Foster and Partners nevű építészeti iroda tervei alapján készülő 322 méteres felhőkarcolók négy év múlva a francia főváros nyugati részében fekvő La Défense nevű üzleti negyedben, a Szajna partján fognak magasodni – írja a dezeen.com. Ráadásul ha elkészül, akkor joggal fogja birtokolni Európa legmagasabb tornya címet, hiszen ez 12 méterrel magasabb lesz, mint a Londonban épülő The Shard névre keresztelt (ami várhatóan pedig jövőre nyitja meg a kapuit) műtárgy.
A Foster and Partners sajtóközleménye szerint a párizsiak 93 emeletes rombusz alakú tornyaival egy új közösséget kívánnak létrehozni, épp ezért Hermitage Plaza-ban a kávézók, éttermek, luxus apartmanok épp úgy helyet kapnak majd, mint bevásárlóközpontok, s gyógyszertár. A két torony úgy fog megépülni, hogy azok egy közteret fognak majd közre, s míg a tér két oldalán álló épületek földszintjei egymás felé tekintenek majd, addig egyre feljebb haladva azonban kifelé fognak szélesedni, amely által egész Párizsra rálátást nyújtanak majd.
A tervezőknek egyébként nem titkolt célja a kitűnő munka érdemeként szolgáló BREEM Excellent minősítés elérése. Épp ezért ennek érdekében az építkezés során önmagát árnyékoló homlokzati paneleket alkalmaznak majd, melyek egybe nyithatók lesznek, így azok elősegítik a majd az épületben a természetes ventilációt.
A szerző legújabb cikkei:
Ennyire modern lesz a Vörösmarty tér
Így néz majd ki a Dél-Pesti Centrumkórház
Lebontják az ország legszebb ipari műemlékét is?
A Bem téri Radetzky-laktanya története
Európa legnagyobb biodómja épül a budapesti állatkertben
Elkezdték építeni, de mégsem lesz Ferihegyen hatszintes parkolóház?!
Park lesz a Batthyány térből, a buszvégállomás megszűnik
Teljes felújítást kap a főváros egyik legjelentősebb vasútállomása
Kétmilliárd forintból épül új híd Baján
Elkezdték a gellérthegyi sikló építését
4,1 milliárdból felújítják a Széna és a Vörösmarty teret
Kiírták a budavári régi-új Pénzügyminisztérium felújításának I. ütemét
Elkészült a világ leghosszabb tengeri hídjaKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 20 (15 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások