tervek

Felhőkarcolófarm

Már megint az északiak


iStvan | 2012.03.28
Erősen a helyben előállított, valóban fogyasztható termékekre hajaz.
Önfenntartás nagyban?

Miközben egyik svéd hír arról szól hogyan akarnak megszabadulni a skandinávok a készpénztől (Hírszolgáltató csatornákból: "Svédországban végleg megszabadulnának a készpénztől"), addig másra is van figyelmük az önépítés területén.

Néhány éve egy svéd-amerikai vállalat, a Plantagon egy sor felhőkarcoló üvegház tervét fedte fel, melyek nagyvárosok városi farmjaként szolgálhatnak. Míg a spirális vertikális farm túl szépnek tűnt ahhoz, hogy igaz legyen, február 9-én megtörtént a Plantagon első kapavágása, hogy felépüljön a legelső vertikális farm a svéd Linköpingben. A felhőkarcoló farmon friss zöldségeket fognak termeszteni.

A svéd prototípus a Városi Mezőgazdaság Nemzetközi Kiválóság Központja nevet fogja viselni, ahol kutatók is helyet kapnak majd, hogy a városi farmok fejlesztéséhez szükséges új technológiákat tesztelhessék.

Az üvegfalakon belül a zöldségek előbb cserepekben nőnek, majd áttelepítik őket a középső spirálvonal tálcájába. A növények tálcái lassan vándorolnak lefelé, és mire elérik az aljzatot már szüretelésre készek.

A növényi maradványokat és trágyát összegyűjtik és biogázként hasznosítják, amivel az üvegház fűtési és hűtési rendszerét működtetik. A tudósok a vertikális farmot nem csak élelmiszerellátásra akarják használni, hanem fenntartható megoldások fejlesztésére is a mindennapi városi élet energia, fűtés, hulladék és víz problémáira.
Az építkezés várható időtartama 12-16 hónap.

A mellékelt fotók és animáció után várhatjuk, valójában mi is lesz a megvalósult épület.

Forrás: fenntarthatofejloves.net

Kezd "kikeredni" a project formája
A plantagon-iak honlapja

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások