hír

Régi és új a legújabb Metszet témája


Csépé | 2012.04.16
Három elemző írás is foglalkozik a Zsolnay Negyed együttesével. Japán, spanyol és mexikói példák, valamint a Váci1, a Zeneakadémia és a Betekits Hotel magyar példái segítik a régi és új együttélésének új módjait megismerni. A lap beszámol a márciusi budapesti Nemzetközi Építészkongresszusról és visszhangjáról is.

Bár a lap témáját a Zsolnay Negyed ihlette, a címlapra - és persze ezzel együtt a Metszet-rovatba is - a Váci1, az Első Pesti Hazai Takarékpénztár épülete került. Alpár Ignác épületét Christian Biecher, König Tamás és Wagner Péter engedélyezési, és Szécsi Zsolt, Juhász Ágnes, Kozma Klára, Baksa Péter, Dénes Katalin kivitelezési tervei szerint újították meg. A Vörösmarty tér sarkán álló, egyik első vasbaton szerkezetű épület valamikori fényből sokat visszahoznak az aranyozott fémcsipkák a belső udvarban.
Feszl Frigyes épületében Mányi István alakított új oktatási tereket, megtartva az utcai homlokzatot, üvegfalakkal újítva a belsőt. Az épületről Golda János írt értő és formailag rendhagyó kritikát.
Nem a régibe, inkább a régi mellé tette az új funkciót Vér Péter Veszprémben, a Betekints Hotel bővítésénél, így a lécburkolatos fitness-blokk afféle kerti pavilonnak tűnik.
Utóbbiról Wesselényi-Garay Andor írt kritikát, ahogy őtőle származik a Zsolnay Negyed első elemzése is. A történetre is kitérő izgalmas írást Csontos Györgyi és Wettstein Domonkos egy-egy írása egészíti ki.

A Zsolnay Negyedhez a külföldi példák közül Jordi Badia (korábbi Építészkongresszus-előadó) gyár-revitalizációja hasonlít legjobban, míg egy mexikói felújítás az avantgarde egy mementójának ad új megjelenést, míg Ryue Nishizawa (Rjúe Nisizava) Teshima-szigeti múzeuma egyszerre egy műalkotás és a természet mint régi új értelmezése.

A Zöld Oldalak cikke egy fenntartható panel-felújítást mutat be Ertsey Attila tollából.

A lapszám bevezetője:

Valahogy az időzítésekkel mintha gond lenne.

A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa legfontosabb, legkülönlegesebb projektje, a Zsolnay Negyed most készült el. Rendhagyó összeállítással elemezzük folyóiratunkban, s miközben nem vitatható, hogy – ha párhuzamok vannak is – méretében, felfogásában páratlan beruházásról van szó, ahogy a Zsolnay önmagában is kuriózum, a két év késésért kár.

Szintén most adták át a már tavalyi utolsó, ipari épületekkel foglalkozó számunkban bemutatott Mercedes gyárat Kecskeméten, bár ez már régen termel, régen elkészült, csak a protokolláris avatás késett. Ezért is kellett kihagynunk néhány fotót a Metszet 2011/6 számából – most, itt hozzuk le.

A szakpolitikában is mintha időzavar lenne: az energetikai rendelet módosítása késik – már 2012-től új hőszigetelési értékek kellettek volna, közben az OTÉK módosítása zajlik, míg az Építési Törvény újraírása is elkezdődött, ami után nyilván új OTÉK-ra lesz szükség.

Hogy valami pozitívról is essen szó: közben a világ leglátogatottabb építészeti oldalán, az archdaily-n az ipari épületek kategóriát ismét magyarok nyerték: Félix Zsolt és Fialovszky Tamás (Építész Stúdió) a Füleky Borászattal. Bravó! Az már megint kis időzítési zavarnak tűnik, hogy a honlapon a 2010-es és 2011-es év ipari épülete nálunk, a Metszet 2010/6-os számában egyszerre jelent meg. De nagyobb baj sose legyen. Erős lapszám volt...

 

A Metszet a Construma alatt egyedi kedvezménnyel előfizethető itt.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások