épületek cikk

Archipelago mozi

A mozigépész egyben a tutajos is.


iStvan | 2012.04.24
Nem házi, hanem vízi-mozi.

Egy német építész, Ole Scheeren egy igazán félelmetes lebegő mozit tervezett egy új filmfesztivál, a Film a Yao Noi sziklákon esemény megnyitójára, a Nai Pi Lae lagunán (Thaiföld).
Az Archipelago mozi két, toronyként emelkedő szikla közé kifeszített vászonból, és összeszerelt tutajokból állt. Az érdeklődőknek felejthetetlen, különleges moziélményben lehetett részük, a tengeren lebegve kicsi „szigeteken” ülve szórakozhattak. A Pekingben élő művész a helyi rákhalászok tutajairól mintázta a mozit, a helyi, vízen lebegő homártenyészetek szolgáltatták az inspirációt. A fakeretek gumiszíjakkal voltak egymáshoz erősítve.
Scheeren alapötlete az volt, hogy több alkotóelemből egy olyan terepet hozzon létre, mely azt a hatást kelti, mintha több aprócska sziget gyűlt volna össze, hogy így egy egységesebbet és nagyobbat alkosson.
A művész a mulandóság és a véletlenszerűség érzését akarta visszaadni alkotásával, ahol a részletek játékosan kapcsolódnak egymáshoz.

Scheen így beszélt a projektről:
"A tengeren lebegő közönség valahol,ennek a hihetetlen térnek a közepén ül, és a mozgóképre koncentrál. Olyan az egész, mint egy csoport kicsi sziget, tutajok gyülekezete. Ez az Archipelago mozi."

A mozit az esemény után sajnos lebontották, a tutajokat a helyi halászoknak ajándékozták.

Építészet: Buro Ole Scheeren + Film on the Rocks Yao Noi
Helyszín: Kudu Island, Thailand, 2012
Fotók: Doug Bruce, Film on the Rocks Yao Noi Foundation, Piyatat Hemmatat, Sixtysix Visual

Forrás.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások