hír épületek

Rossz törvényekből pocsék lakások?

Az ország első, nagyszabású építészeti-építésügyi kutatásának eredménye


színkép | 2012. április 25.
     
Minden, amit az elmúlt években építettünk - lakások, felújítások, közterek, középületek, stb. - azért is drágább, silányabb és a megvalósítás azért is húzódik, mert rosszak a törvények, jogszabályok, előírások - derül ki az epiteszforum.hu által végzett építészeti és építésügyi kérdőíves kutatásból.

Az epiteszforum.hu két hónapig, 2011. október 11. és december 12. között egyedülálló, nagyszabású kérdőíves kutatást végzett aktív építész tervezők, főépítészek, mérnökök, urbanisták körében. A kérdőívet összesen 252-en töltötték ki, a válaszadók száma reprezentatív mintának tekinthető, a válaszokban tehát a szakmagyakorlók véleménye tükröződik.

Korábban soha nem készült az országban olyan nagyszabású kutatás, aminek a célja az lett volna, hogy feltárja a gyakorlati életben aktív tervezők tapasztalatait, soha nem kérdezte meg őket senki, hogy milyen problémákkal szembesülnek és mit gondolnak, hogyan lehetne azokat orvosolni. Építészek és mérnökök szerint például milliókat lehetne spórolni egy-egy társasházi lakás építési költségén, ha nem lennének fölösleges, értelmetlen, életidegen jogszabályok és előírások. Építési vállalkozások dőltek be rossz előírások, késedelmes engedélyek, elhúzódó peres ügyek miatt.

A kutatásban résztvevők hozzászólásaiból kitűnik, hogy az építéssel összefüggő, túlbonyolított törvények és az ezekből mára kialakult szabályozási káosz konkrét és valószínűleg igen nagymértékű gazdasági károkat okoz. Túl azon, hogy gazdasági recesszió van, az építésre vonatkozó törvények, rendeletek és szabályok összessége olyan zavaros, folytonosan változó, kiismerhetetlen jogszabályi környezetet teremtett, ami miatt az építkezések többe kerülnek, tovább tartanak, és minőségüket tekintve pedig egyre rosszabbak.

A települések alakításától kezdve a lakásépítésen, közparkok, középületek, ~terek, utak, hidak megvalósításán át egészen egy kisebb lakás-átalakításig nagyon sok múlik azon, hogy megbízott tervezőink a semmiből mit tudnak kitalálni, valójában mit engednek meg nekik az építési jogszabályok - a mi igényeinkre szabva. A kutatásból kiderül, hogy olyan sok probléma van, amelyet sürgősen kezelni kellene, hogy a legtöbbjük a szabályozási környezet teljes újragondolását, vagyis nulláról induló újraépítését tartja egyedül kivezető útnak, nem pedig a meglévő jogszabályok jelenlegi – toldozó-foltozó, értelmes összefüggéseket, elveket és célokat nélkülöző - gyakorlatát.

Minden, amit az elmúlt években építettünk - lakások, felújítások, közterek, középületek, stb. - azért is drágábbak, silányabbak és megvalósításuk azért is húzódik, mert rosszak a törvények, jogszabályok, előírások. Az építőipar a GDP igen magas (10-12) százalékát adja egy működő gazdaságban. A kutatás eredményeként leszögezhetjük: rendet kell tenni a jogszabályi környezetben, hogy legalább saját törvényeink ne akadályozzák a magyarországi építőipar talpra állását. Ezt a feladatot haladéktalanul el kell végezni és végeztetni a szakmagyakorlók széles skálájának bevonásával.

Az „Építészet- és építésügy” kutatást az epiteszforum.hu végezte, a teljes kutatási anyag részletes kiértékelése megtalálható a www.epiteszforum.hu honlapon. A kutatás egyes részeredményeihez infografikák is készültek, amelyek *.jpg illetve nagy felbontású, nyomtatásra is alkalmas *.pdf formátumban letölthetők az alábbi oldalról: http://perika.epiteszforum.hu/epiteszet_epitesugy_kutatas/infografikak/


A szerző legújabb cikkei:
Pályázati felhívás a Wéber Antal-díj 2019. évi adományozásáról
Piranesi-díj 2018
Pályázati felhívás „Az év belsőépítésze – 2017-18” díjra
Beruházás-lebonyolítói mesteriskola
Budapest 2000 után
Csatlakozz a Budapest100 önkéntes csapatához!
Átadták az Advance Tower első ütemét, a második már szerkezetkész
Az EGYHÁZ – 12. Szakrális Építész-Belsőépítész Konferencia
Felhívás csatlakozásra a Nyitott Templomok Napja programsorozathoz a Kulturális Örökség Európai Évében
Pásztor Erika Katalinára emlékezünk
Steps Ahead
Megkezdte az Advance Tower második ütemét a Futureal-csoport
Falukép és illeszkedés a vidék népi építészetébenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 312 (160 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások