tervek

A Loki új stadionja.

Terv-bemutató. Ki, kinek mit, mennyire mutat be?


iStvan | 2012.05.04
A beruházás menetrendje szerint az OTP Bank Liga jelenlegi listavezetője 2014 tavaszán veheti majd birtokba új, 20 ezer férőhelyes, az UEFA negyedik kategóriájába sorolt otthonát.

Hivatalos keretek között bemutatták Debrecenben a Loki új stadionjának látványterveit.

Előadást tartott Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Horváth Gergely, az MNV Zrt. vezérigazgatója, Halász János, a NEFMI államtitkára, Vígh László, a stadion projekt kormánybiztosa, Szima Gábor, a DVSC Futballszervező Zrt. elnöke, dr. Studniczky Ferenc, az MLSZ Versenybizottságának elnöke, dr. Papp László, Debrecen alpolgármestere, dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem gazdasági igazgatója, és Bordás Péter, az NSR Kft. felelős tervezője, aki bemutatja a Nagyerdei Stadion tervét.

Bordás Péter felelős tervező a látványtervek bemutatásakor elmondta: Magyarország első 4. generációs stadionja épül fel a cívisvárosban, vagyis a labdarúgó-mérkőzések rendezésén túl más események megtartására is folyamatosan alkalmas létesítmény születik.

A 20 020 férőhelyes stadion terveinek engedélyeztetési eljárására a nyáron kerül sor, ősszel pedig nyílt közbeszerzési eljárással választják ki a kivitelezőt. Ha a tender eredményes lesz, ősszel a munkálatok is elindulhatnak. A Sport, fejlesztés, Cívisváros – a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Projekt című konferencián a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a stadion megvalósításakor "védett környezetben kell dolgozni, az útvonalakat a természet jelölte ki".

A mostani Nagyerdei Stadion déli oldalához igazítják majd az új létesítményt – amely a futópálya hiánya miatt kisebb lesz elődjénél –, az északi oldalon felszabaduló terület pedig rendezvényhelyszínként vagy télen akár jégpályaként funkcionálhat majd. Az 1930-as években épült stadion mementójaként meghagyják az északi oldalon álló két tornyos kaput - tette hozzá Bordás Péter. A mostani Csónakázó-tó Pallagi úti sarkától a stadion déli oldaláig 1100 méteren a létesítményt egy megemelt, a fák lombkoronájáig érő sétány öleli majd körbe, így a lehető legkevésbé kell "megbolygatni" a Nagyerdőt. A tervezők egy aszimmetrikus stadiont álmodtak meg, amelynek keleti oldala kisebb lesz a főtribünként funkcionáló nyugati lelátónál.

A dehir.hu beszámolója szerint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásai alapján a 4. kategóriába sorolt, 20 ezer férőhelyes stadion épül Debrecenben – jelentette be Kósa Lajos április közepén. A polgármester azt mondta, hogy a debreceni közönség igényeihez igazodva elsősorban sport-, kulturális és szabadidős központ lesz az új stadion, nem pedig bevásárlóközpont. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere elmondta: a tervezésnél már az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2015-től bevezetendő új szabványaira is figyelemmel voltak. A Nagyerdei Stadion UEFA 4. kategóriás arénaként – Bajnokok Ligája-döntő, világbajnoki mérkőzés és Európa-bajnoki döntő kivételével – bármilyen futballmeccs megrendezésére alkalmas lesz.

Kósa Lajos véleménye szerint a korábbi beruházások – Főnix Csarnok, atlétikai stadion, sportuszoda – már bebizonyították, hogy érdemes belefogni nagy fejlesztésekbe, Debrecen pedig példaként állhat más nagyvárosok előtt ezen a téren.
Vígh László, a projekt irányításáért felelős kormánybiztos hozzáfűzte: a kormány célja, hogy Magyarországon 4-5 ilyen, UEFA 4. kategóriás stadion épüljön fel. A debreceni stadion után az Albert Stadion és a Puskás Stadion következhet – mondta. Bács Zoltán, a DVSC Futballszervező Zrt. elnökségi tagja közölte: a klub célja, hogy az új stadionban az átlagos bajnoki mérkőzéseken is elérjék a 10 ezres nézőszámot, míg a rangadókon teltházat várnak.

A pálya 68x105 méteres lesz, négy sportolói és három bírói öltözőt alakítanak ki az arénában. A létesítménynek fontos része az aszimmetrikus lelátó, mely az adott lehetőségeket kihasználva a maximális nézőszám elérését biztosítja. Az egykaréjos lelátó-kialakítás a funkcionális egyszerűségen túl a közösségi összetartozás érzetét is erősíti.

A dehir.hu arról is beszámol, hogy a leendő aréna környékét is megújítanák, számtalan kikapcsolódást, sportolást szolgáló létesítményt alakítanának ki a területen. A tervezési alapelv a Nagyerdő megóvása, faállományának lehetőség szerinti maximális védelme volt. A parkba egy hullámzó vonalvezetésű, pihenő és vízfelületeket is tartalmazó, 1100 méter hosszúságú sétaút kerül, mely a stadion látogatói megközelítésén túl több aktív zónára osztja a parkot. Az érkezési téren ködszínház, fényjáték szökőkút fogadja az ide látogatókat, mely alatt egy 300 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki. Ezen a területen gördeszka pálya is helyet kap. Az északi kapu megőrzendő pilonjain keresztül tárul fel egy rendezvénytér.
A sportterületeket a park szintjén fitness és szabadidő funkcióhoz csatlakozó terek gazdagítják. A park vegetációval sűrűbben nőtt, keleti területén tanösvényt, valamint erdei futópályát alakítanak ki. A park zöld lombkoronája alatt egyedülálló sport- és rekreációs terület jöhet létre, mely a Nagyerdő jelenleg is meglévő vonzerejére épít. A remények szerint a Nagyerdő egy találkozási hellyé válhat, ahol mind a város, mind a környező települések lakosai programra találhatnak. Az új debreceni stadiont a tervek szerint 2014 márciusában adják át.

Ugrás a teljes cikkre

"Olyan stadion lesz Debrecenben, amilyen nincs Európában!"

Hát persze, az egész földkerekségen nincs és nem is lesz ilyen. Hogy is lehetne. Minden produktum szerzői jogokat élvez. Koppintani sem illik. S persze mindenhol más gazdasági mutatók és játékszabályok szerint építkeznek."Panem et circenses".
Mindegy, a mozgásban van a változás, így a sport elkerülhetetlen.
Hajrá Loki! (szerző)

Interjú a tervezővel

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások