családi házak cikk

Beégetett tartósság


Rajki Diána | 2012.05.16
Egy építkezés, vagy csak a ház egyes, jelentősebb szerkezeti eleme, pl. a tető cseréje költséges vállalkozás, amelyre manapság az elmúlt évekhez képest sajnos kevesebben vállalkoznak, de aki erre adja a fejét, jogosan várja el, hogy az elkészült beruházás hosszútávon tartós legyen.

Az építtető az építkezés során közreműködő szakemberektől is jogosan várja el, hogy megfizethető, de minőségi megoldásokkal segítse a döntéseit.

A tetőcserepek kapcsán kézenfekvő javaslat a környezetbarát, gazdaságos, hosszútávon tartós és színtartó kerámia tetőcserép. Az ókori kerámia műalkotások gazdag archeológiai leletei tanúskodnak az agyagból égetett termékek színállandóságáról. A technológia azóta csak modernizálódott, de az alapgondolat és az alapanyag ma is a kerámia tetőcserép tartósságát és színállandóságát biztosító természetes anyag, az engób.

Okker, natúr piros, téglavörös, bordós, barnás és más földszínek, a természet színei. Ha kerámia tetőcserépre gondolunk, elsősorban ezek, a természet hangulatát idéző színek jutnak eszünkbe. Nem véletlenül.
A kerámia tetőcserepek, így a Lentiben gyártott Creaton sajtolt és préselt, hagyományos méretű és formavilágú, illetve a modern, mega méretű cserepek színvilága sem valamiféle, a felületükre kerülő festéknek köszönhető. A kerámia tetőcserepek tartós színe alapanyaga, az agyag minőségétől, színétől, és az alapanyaghoz kevert természetes anyagokkal az égetés során kialakított kémiai kötéseitől, valamint a felületére kerülő engób, azaz földfesték anyagától és színétől függ.

Mit jelent a tető tartóssága?
Ne károsítsák az időjárás hatásai, ne szennyeződjön el könnyen, ne támadhassa meg gomba, ne mohásodjon és persze sokáig olyan színű legyen, amilyen a terveken szerepel és amilyen színben a tetőfedő mesterek fedték az épületet.
A megrendelő jogos elvárásai egy minőségi tetőfedő anyaggal kapcsolatosan. Ha kerámia tetőcseréppel dolgozunk, ezek jó részéről a gyártás során a kerámia tetőcserép felületébe égő természetes anyag, az engób gondoskodik.

Mészkukac kizárva
Ha a ház tulajdonosa a sérült felületű tető az ereszcsatornán keresztül a földre kerülő leváló darabkáival a csatorna előtt találkozik, biztos lehet abban, hogy sérült a tetőcserép felülete. Tévedés azt hinni, hogy a kiváló minőségű, tartós felületű kerámia tetőcserepet a jégverés károsíthatja. Ennek a jelenségnek a leggyakoribb oka a mészkukacosodás.
Miért ellensége a mész a kerámia tetőcserépnek?
Az egyes agyag alapanyagokban megtalálható mész könnyebb szerkezetű, mint az agyag. A kerámia fagyás hatására a meszet kis fehér darabkák formájában kilöki magából és a helyén apró kráterek keletkeznek. Ennek következtében a kerámia tetőcserép kevéssé ellenállóvá válik az időjárás viszontagságaival szemben. A sérült felületű tetőcserepet az eső, a hó, a jég és a fagy tovább károsítja.
Magyarország egyik legjobb minőségű agyaga Leniben található, amely teljesen mentes a mésztartalomtól, így a mészkukacosodás a Creaton tetőcserepei esetén teljesen kizárt.

Több ezer éve a tartós kerámia felület titka
Az engób nem festék, természetes anyag, finom un. agyagiszap, amellyel a fazekasok már több ezer éve a durvább agyagból készített agyagárukat még nyers állapotukban leöntötték, hogy a tárgy szebb színű és finomabb felületű legyen. Akkor még nem tudták, illetve nem volt tudományosan bizonyított, hogy ennek köszönhetően az edények nem csupán szebbek lesznek, de tartósabbakk is. A muzeális kerámiák között számos engóbozott kerámia edény található így joggal remélhetjük, hogy engóbozott cserepek hasonlóan tartósak, mint a több 10 vagy 100 évvel ezelőtt készült kerámiák.

A tetőcserépbe égő védelem
Tévhit, hogy az engób olyan felületi „festék”, vagy kezelő anyag, amely zord időjárásnak vagy külső hatásoknak „köszönhetően” sérül vagy leválik.
Ennek gyártástechnológiai „titka”, hogy az engóbnak mind a szárítás- mind az égetéskor egyformán kell összehúzódnia az agyaggal, amelyből a tárgy készül, így gyakorlatilag beleég a felületbe, a tetőcserép felületébe égő védelemmé válik. Így az engób nem egy felület, maga a cserép.
A tartós felület a kerámia tetőcserép esetén tehát nem „felületi kezelés” eredménye.

Egy kis kémia és nem varázslat
Az agyagban a legfontosabb színező elem a vas, ami az agyag égetési folyamata során stabil és inaktív kémiai vegyületté alakul. A vegyület és ezzel annak színe megváltoztatásához olyan erős szerekre van szükség, amelyek normál esetben a természetben, egy épület környezetében nem fordulnak elő. A víz, gyenge savak vagy légköri környezeti hatások, mint a napfény vagy a levegő oxigénje nem kezdhetik ki. Az égetési folyamat során a már egyébként is inaktív hematit pigment tartósan a kerámia cserépbe kerül bele, beleég, valójában nem egy felületet képez, hanem a cserép részévé válik úgy, hogy egyfajta védelmet, védőpajzsot épít fel a környezeti hatások ellen.

Tény, hogy a kerámia tetőcserép színe alapanyaga, az agyag paramétereitől függ.
Tény, hogy a kerámia tetőcserép felülete akár több évtizedig is változatlanul szép, változatlan színű, nem fakul, nem mohásodik, nem kopik meg.
Tény, hogy a kerámia tetőcserép felülete tartós. Akár évtizedeken át.
Nem véletlenül.
További információ www.creatonakcio.hg.hu.

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások