Aranydiploma-átadások a Műegyetemen


Timon | 2012. május 25.
     
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának Tanácsa a 2012. évben jubilálóknak május 23-án a Műegyetem aulájában adta át az arany-, gyémánt-, vas- és rubin okleveleket.

Az ünnepségen Dr. Becker Gábor dékán tartott rövid megemlékezést. „A jogelőd József Nádor Műegyetemen 1871-ben kezdődött meg az építészképzés az Építészeti és Mérnöki Osztályon. A kar neve, szervezete a 141 év alatt többször változott, de a cél ugyanaz maradt, ötvözni a magas szintű elméleti megalapozottságot és a gyakorlati ismeretek oktatását, megőrizni szakmánk, hivatásunk egyszerre művészeti és műszaki jellegét. Képzésünk hagyományos erőssége a két terület egyensúlya: a műszaki, mérnöki tudományok elsajátítása mellett a művészi alkotó képesség fejlesztése” – mondotta.

Rubindiplomát kapott Zoltán László, aki 1919-ben született, építészmérnöki oklevelét 1942-ben szerezte. Ketten kaptak vasdiplomát: Dr. Erdélyi Tibor (*1921) a műszaki tudományok kandidátusa és Lénárd János (*1922). 21-en gyémántdiplomát vehettek át. Közülük többen jelentős tevékenységet fejtettek ki és ezért számos elismerésben részesültek: Arnóth Lajos Ybl-díjas, c. egyetemi tanár, a BME tiszteletbeli mestere; Bajnay László Ybl-díjas, Állami díjas, c. egyetemi tanár, a BME tiszteletbeli mestere; Borosjenői Kádár István, Dr. Czenthe Zoltán, Dr. (PhD) Csák Béla ny. egyetemi docens; Emődy Attila Ybl-díjas; Dr. Kőrössi (Kucsera) Tibor ny. egyetemi adjunktus; Krivátsy (Szűts) Ádám; Liptai Vilmos ny. egyetemi docens; Dr. (PhD) habil Peredy József Professor Emeritus, a műszaki tudományok kandidátusa; Ramotsa Zoltán ny. egyetemi docens; Valiskó János ny. egyetemi docens; Dr. Vámossy Ferenc Széchenyi- és Ybl-díjas Professor Emeritus, a műszaki tudomány doktora.

Aranydiplomát 51 építésznek nyújtottak át. Közülük kiemeljük a díjazottakat, illetve egyetemi oktatókat: Dr. Istvánfi Gyula Ybl- és Széchenyi-díjas Professor Emeritus, ny. egyetemi tanár, a műszaki tudományok kandidátusa; Kaszás Károly DLA Ybl-díjas ny. egyetemi tanár; Kökény Ágnes Ybl-díjas; Dr. (PhD) Liebhauser József ny. egyetemi docens; Mérei László Széchenyi-díjas; Nándori Klára (Horváthné) Ybl-díjas; Palotás Lajos Ybl-díjas; Zahorán Zoltán ny. egyetemi adjunktus.

Az okleveleket hengeres fémdobozokban kapták meg a jubilálók és mellé egy könyvecskét vehettek át. Az egykori hallgatók által beadott szakmai életrajzok alapján összeállított kiadvány az építész karon 50, 60, 65 és 70 évvel ezelőtt építészmérnöki oklevelet szerzettek életútját, munkásságát van hivatva bemutatni. (75 évvel ezelőtt végzettnek platinadiplomát nem tudtak átadni.) A jubilálók nevében Arnóth Lajos emlékezett a régi Alma Materre.

Egy kis statisztika az 1962-ben végzett építész évfolyamról. Az évfolyam 1957-ben induló 99 tagjából az eltelt évek során 23-an elhunytak. Tehát az évfolyam ¾-e (pontosan 77%-a) életben van. Ez nagyon jó arány. Közülük most 46-an (60 %) kaptak arany oklevelet. (A többi öt kitüntetett korábban végzett építész kolléga.) A 46 főből öten Ybl-díjasok (11%), és ketten Széchenyi díjasok (4%). A statisztikát azért készítettem, mert krónikás is ennek az évfolyamnak a tagja volt. A többi 30 építész a későbbi évek során kaphatja meg aranydiplomáját, mivel oklevelét is később szerezte meg, köztük a Kossuth díjas Varga Levente is, mert csak 1963-ban diplomázott.

Gratulálunk a jubilánsoknak! Jó egészséget és további eredményes életet kívánunk!

A szerző legújabb cikkei:
Hová tűntek a WTC tornyok?
Zaha Hadid és Ágoston unokám
A 2018. évi Sivatagi Kőrózsa Díj átadása
Az építőanyagok átváltozása az építészetben – Nemzetközi Építészkongresszus 2018
Folytatódik Timon Kálmán előadás-sorozata
Szabó Levente: Bán Ferenc építészete
Építészeti világcsodák – Timon Kálmán előadássorozata folytatódik
Friss ötletek – Építészkongresszus 2017
7+3 új építészeti világcsoda
A világ hét új csodája
100 éves a Sivatagi Kőrózsa Díj támogatója, Maday Judith
Az Ige
Az ókori világ építészeti csodáiKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 9 (7 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások