épületek Épület középület Linz Múzeum

Jövő Múzeuma

Ars Electronica Center and Museum of Future, Linz


gubarc | 2012.05.29
A Linz egyik új jelképének számító Jövő Múzeuma 2009 januárjában nyitotta meg kapuit. A feladat eredetileg a meglévő Ars Center bővítése volt, az építészeti tervpályázaton kiválasztott nyertes, a bécsi Treusch Architektur viszont a feladatot egy teljesen új szoborszerű épülettömegben oldotta meg, ami a városszövethez is szervesen kapcsolódik.

Az építési helyszín a Duna északi partján a Niebelung-híd mellett fekszik. Ez a híd kapcsolja össze a város főterét az északi parttal, így az épület a városközpont bővítésének is meghatározó eleme. A tervező ezt a hatást több építészeti gesztussal erősítette egyszerre.
A két szoborszerűen kiemelkedő toronyrész között járható tetőt hozott létre (upper deck), ami különböző rendezvényeknek ad otthont, de egyben a kilátást is ad a történelmi városrészre. A hátsó torony elem erre az oldalra lépcsőzetesen emelkedik, így egyrészt lehetőséget ad arra, hogy felsétálva a kilátásban gyönyörködhessen a látogató, de egyben a rendezvények lelátójaként is szolgál.
A másik fontos gesztus az épület beillesztése a környezetébe. Az északi oldalon a part mentén végigfutó sétányhoz az épület szervesen kapcsolódik, így az „upper deck” a város sétáló zónájának szerves részévé és egyben állomásává válik. Az épület nem egyszerű szobor tehát, hanem a városszövet szerves része is egyben.
Az épületbe több funkció költözött be az évek során. Az Ars Electronica Center az elektronikus művészettel foglalkozik, a Jövő Múzeuma ennek tökéletes kiegészítése, ahol a látogatók számos futurisztikus technológiával ismerkedhetnek meg, a műholdas feltérképezéstől és statisztikai rendszertől, a gesztusainkat távolba közvetítő robotokon át az egyensúlyban segítő gépezetig, ami egyfajta harmadik lábként és farokként segíti használóját egyensúlyának megőrzésében.
A változatos és sikeres kiállítás mellett az épület legnagyobb erénye, hogy emellett a város fórumaként is működni tud: a belső aula ugyanúgy működik és nyitott a látogatók számára, mint a város bármely más köztere.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások