hír cikk építészet fejlesztés közti rekostrukció Várkert Bazár

Szép lesz? – újabb látványterveket mutattak a Várkert Bazárról


donkanyar | 2012.06.03
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium újabb látványterveket mutatott be pénteken a felújítás előtt álló Várkert Bazárról: az összesen 8,5 milliárd forint értékű, teljes egészében uniós forrásokból finanszírozott beruházás idén ősszel kezdődik és 2014-ben fejeződik be.

Júniusra jogerős építési engedéllyel rendelkezhet a Várkert Bazár rekonstrukciója, ősszel pedig megkezdődhet a munka. A Várkert Bazárban egyfajta közösségi tér jönne létre, azaz programokkal, koncertekkel is várnák a látogatókat. Az elképzelések szerint a most még romos épületben 19 darab, egyenként 37 négyzetméteres, hatalmas belmagassággal rendelkező fülke lesz található, amelyek mindegyikében más-más téma kap majd helyet. Így például a múzeum mellett lesz ötvösműhely, turisztikai infopont, műterem és kiállítótér fiatal magyar művészeknek, vendéglátóhelyek, kávéház, étterem, cukrászda. Ez pedig azt jelenti, hogy bár a Várkert Bazár külsőleg a "boldog békeidők" hangulatát idézi majd, az új arculattal mégis speciális közösségi térré válik. Érdekesség egyébként, hogy az építkezés során viszont csak a szerkezetkész állapotig állítják helyre az épületet, az utolsó simítások pedig a bérlőkre várnak – legalábbis ezt írta a Népszava. Az újság szerint az összeköttetést a pesti oldallal és a Vigadó térrel folyamatos kishajó-forgalom biztosítaná, a Bazár és a Vár között pedig mozgólépcsők és liftek teremtenék meg a kapcsolatot, s a területen egy 300 helyes mélygarázst is kialakítanak.

A Várkert Bazár közbeszerzési pályázatát egyébként a KÖZTI nyerte, a tervek Potzner Ferenc vezetésével készülnek. A Bazár teraszán rekonstruálják a második világháború után lebontott mesterséges barlangot, és a Triton-szoborral díszített vízmedencét is. Az Öntőház udvaron kertet alakítanak ki, ahol szabadtéri kulturális programok lehetnek. Tervezik a rakpart alatt felfedezett boltozatos ciszterna bemutatását is, melyet a Fülkepavilonból nyíló alagúton keresztül lehet majd megközelíteni – erről pedig a hg.hu számolt be.


Látványtervező: ZOA

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások