épületek design Épület faépítészet Holcim Awards Jürgen Mayer Hermann építész. pályázat

A világ legnagyobb fa építmény-költeménye Sevillában

Tervező: Jürgen Mayer-Hermann, 2005 év Holcim-díjas tervezője


Java | 2012.06.05
A 2011. évben átadott Metropol Parasol emblematikus épületkomplexuma fa rácsszerkezeteinek organikus íveivel és burjánzó formavilágával, könnyedségével hatalmas lepelként lebeg a középkori józan városi szövet ellenpólusaként, s újat akarásával, funkcióinak sokszínűségével átfogalmazza, revitalizálja az egykori inaktív teret.

Ha körülnézünk a térségben, a tervező az ihletet ehhez a különleges műtárgyhoz részben ősi hatalmas fák változatos formavilágából meríthette, de áramló formái felismerhetők az organikus építészetnél is: Gaudi barcelonai, Güell parkban álló épületeinél épp úgy, mint a Santiago Calatrava által tervezett tenerifei Auditóriumnál. A szabadonálló óriási napernyő 150m x 70m területet fed be, s ezzel a világon eddig a legnagyobb méretű faszerkezet. A műtárgy éjszaka hangulatos fény- és hangjátékával izgalmas színpadi produkciók ideális helyszíne. De sok egyéb városi tevékenység számára ad optimális helyet: sportoláshoz (strandröplabda, boksz, utcai kosárlabda), kulturális rendezvényekhez (mozi, színház, koncertek) vagy többféle promóciós eseményhez (gépkocsi- és divatbemutatók, céges rendezvények, kiállítások).
Ez a térszerkezet nem csak szokatlan formai megoldásával, s a fa használatának különlegességével, de multifunkcionalitásával is kivívta a helyi polgárok, az építész szakma és az ide látogató turisták elismerését.
A legalsó szinten kialakított földalatti múzeumban az építkezések elkezdésekor feltárt, római kori épületmaradványok gyűjteményes kiállítása tekinthető meg. A faszerkezetű napernyők a régészeti ásatás területéből nyílnak felfelé, fatörzsszerű oszlopaikkal egyetlen szabálytalan hatalmas térséggé terebélyesedve. Az utca szintjén a hagyományos kistermelői piac hétköznapi nyüzsgésével találkozunk, ahol a helyi őstermelők kínálják portékájukat a lakosoknak és az idelátogató turistáknak. A kiválóan megszervezett tömegközlekedésnek köszönhetően a város távolabbi pontjairól is könnyen elérhető a központi épület. A komplexum északi és déli szélein éttermek, kávézók sora tart nyitva éjjel. Az emelt szintű köztér elegáns lépcsővel kapcsolódik az utcaszinthez, így válik a mindennapi élet részévé. Nappal a tér nyugalma a városi élettől való visszavonulásra, játszásra, beszélgetésre vagy csupán szemlélődésre ad lehetőséget.
A felfelé tartó szerpentinen a tetőre érve szintén található egy étterem, kilátóval, ahonnan páratlan panorámában gyönyörködhetnek az ide látogatók, de van itt egy romantikus girbegurba gyalogos utcácska a háztetők felett, ahonnan szintén csodás a kilátás. Az árnyékot adó szerkezet átível az utcai közlekedés felett, mintha csak helikopterről szemlélnénk a városi élet lüktetését. A hely mikroklímáját javítják a téren található vízmedencék, de a tetőn elhelyezett, a környezet hűtését elősegítő, finom vízpermetet szétterítő fúvókák is a rekkenő hőségben.

Jürgen Mayer-Hermann építész
A még fiatal berlini Jürgen Mayer-Hermann építész képzőművészként kezdte pályafutását, de rajzai és makettjei máris megtalálhatók a New York-i MoMA gyűjteményében. 2003-ban a Mies van der Rohe díjat is elnyerte az ostfilderni (Németország) városháza épületéért, s 2005-ben megkapta a Holcim Awards bronzérmét is a Metropol Paradiso tervezéséért. Mellette azonban más területekre is szívesen kalandozik, tervezett például divatshow-t Calvin Kleinnek.

Metropol Parasol
vezető tervező: Jürgen Mayer, Berlin
munkatársak: Jürgen Mayer H., Andre Santer, Marta Ramírez Iglesias
szakági tervező: Arup Timber Construction Company: Finnforest-Merk GmbH, Aichach
generáltervező: J.Mayer H.
tervezés éve: 2004-2005
kivitelezés éve: 2011
Szerkezet: beton, fa és acél
Építési terület: 18 000 négyzetméter
Létesítmény alapterülete: 5000 négyzetméter
alapterület: 12 670 négyzetméter
Szintek száma: 4
Épületmagasság: 28,50 m
Szerkezet: beton, fa és acél
kivitelező: Sacyr, Ayuntamiento de Sevilla
építtető: Sevilla Önkormányzata

Forrás: www.fataj.hu
www.metropol.hu
www.tvtrip.hu
www. trivago.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások