Rajki Diána | 2012.07.11
A Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) idén is odaítélte a Podmaniczky-díjakat. A Várépítő pályázatért ez elismeréseket cégünk tulajdonosa, Rajki Diána július 5-én vehette át Kecskeméten a szervezet országos találkozóján.

A díjat olyan magánszemélyek és közösségek kaphatják meg, akik foglalkozásuktól, munkahelyi kötelezettségüktől függetlenül vagy azt jelentősen túlteljesítve a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében.
A Város- és Faluvédők Szövetsége a Build-Communication által életre hívott Várépítő pályázat erőfeszítéseit és eredményeit ismerte a díjjal.


Egy új kezdet: Várépítő Pályázat
A Várépítő pályázat 1998 és 2009 között egy multinacionális cég égisze alatt vált sikeressé, ismertté és elismertté. 2009 évi megszűnése után az önkormányzatok, gyermekintézmények, műemlékek üzemeltetői keresték. Az igén érezhető volt, de nem sokan hitték, hogy ismét életre lehet hívni.
A zsűri neves tagjai azonban, egy aprócska magán cég, a Build-Communication felkérésére azonnal igent mondtak és két éve nem csupán zsűriként, hanem a pályázat „szurkolójaként” is segítették a munkát.
2010-ben kezdődött ismét az építőanyag gyártó cégek felkeresése. Sajnos a gazdasági válság kellős közepén még a kezdeti időknél is nehezebb volt támogató cégeket találni. Szerencsére volt olyan vállalat, amely azonnal csatlakozott a Várépítő pályázathoz, de volt olyan is, akit csak a második évben, kitartó munkával sikerült az ügy mellé állítani. Sőt vannak olyanok is, akik nagyon szeretnének már csatlakozni, de az ő idejük még nem jött el.
De biztosan el fog jönni – várjuk az újabb cégeket, akik hisznek az épített örökség megóvásában és bíznak a jövőben.

A második év már igazi siker
A 2010/2011-es évben összesen 9 építőanyag gyártó cég összesen 16,3 millió forintnyi építőanyagot ajánlott fel, amelyre összesen 43 pályázat érkezett, míg 2012-ben már 14 vállalat állt a kezdeményezés mellé. Ebben az évben összesen 212 pályázatból 29 gyermekintézmény és 4 műemlékvédelmi épület újulhat meg 14,2 millió forint össztámogatásból és az 500 000 forintnyi készpénzből.
„Más országokban adókedvezményt kapnak, akik műemléket újítanak fel, itt már az is erőt ad, ha a szükséges anyagok egy részét elnyerik. Ezért is szükség van a Várépítő pályázatra” – mondta Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke, a zsűri tagja Kecskeméten, mielőtt a Várépítő pályázat elismeréseként a Podmanczky-díjat átnyújtotta.


www.varepitopalyazat.hu
www.buildmarketing.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások