hír cikk építészet Japán motoros társasház Tokió

Japán abszurditás, vagy zsenialitás? – kizárólag motorosoknak épült társasház


donkanyar | 2012.07.19
Japánban megint nagyot alkottak! – Tokióban egy olyan társasházat húztak fel, ahol nemcsak lakni, de a vasparipával parkolni is lehet. Mivel Japánban a helyhiány és zsúfoltság miatt a belvárosban nemcsak lehetetlen, de ráadásul méregdrága mulatság is egy garázsban leparkolni, így ez a társasház erre a problémára némileg gyógyírt jelent.

Yuji Nakae, Akiyoshi Takagi és Hiroshi Ohno japán tervezők a fent említett okok miatt olyan egyedi apartman-komplexum kialakítására törekedtek, aminél az elsődleges szempont az volt, hogy megkönnyítsék a motorbicikli-tulajdonosok parkolási gondjait. A tervezők által megálmodott épületegyüttes földszintjén találhatók azok a lakások, melyeknek a bejáratai egyben garázsajtóként is funkcionálnak: az apró, alagsori bejárati ajtók egy ügyes megoldással alakulnak garázsajtóvá, így a lakók azon keresztül a lépcsőfordulók alá, átjárókba bármikor leparkolhatják motorjaikat.
A Tokió Suginami-ku városnegyedében található íves homlokzatú háromszintes társasházban összesen 8 lakás osztozik a 300 négyzetméteres alapterületen. A lakások átalagos nagysága mindössze 37.5 négyzetméter, de Japánban ez egész tágasnak is nevezhető. Mindenesetre a hullámos vonalvezetésű alapterületnek köszönhetően maximálisan ki tudták használni a rendelkezésre álló teret, az egymásra nyíló motorbejáratok egész kis helyen megférnek egymás között. A vékony, íves - s igen sivár- falak modern hatást keltenek, de a berendezési tárgyakkal igen sok a problémája a lakóknak, hiszen a házban kialakított lakásokban nem nagyon vannak szobasarkok, így az otthonok tulajdonosai csak egyedi bútorokkal tudják tökéletesen kihasználni a teret.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások