sebesp | 2012.07.22
Az egykori Eduárd-korabeli épület számos átalakításon és bővítésen esett már át, de még mindig nem volt elég tágas, ezért volt szükség a szokatlan hozzáépítésre.

Vannak, akik az épület történeti értékeinek megtartását, azokhoz való illeszkedést tartják fontosnak, mások számára a használati érték, vagy a kortárs megjelenés az elsődleges, aminek ha kell, alárendelik a múltbéli mesteremberek kézműves munkáját. A Melbourne külvárosában lévő családi ház mindkét megközelítésből szemezget, aminek eredményeképp igazi kétarcú ház jött létre.

Utcai oldalról nézve a földszintes fehér épület visszafogott homlokzatával csendesen húzódik meg díszesebb társai között. Innen nézve nem sokat sejtet a nemrég elkészült udvari bővítmény színes világából. A házba lépve az első meglepetés az intenzív színekben pompázó, exotikus virágmotívumokkal díszített szőnyeg. Ez vezet tovább a középső részbe, a dobozszerűen kialakított konyhába, ami a ház szíve. Élénkpiros belső kialakítása átvezetés a felhőmetszetű, kertre nyitott nappali térbe. Míg a délre forduló kert felé a „felhőház” teljes felületén üvegfallal nyitott, észak felől enged némi napfényt a kisebb méretű konyharész két oldalán elhelyezett üvegfelületeken keresztül. A felhőforma egyik oldalról az építési előírások eredménye, hiszen nem lépi túl az eredeti épület tömegének kontúrját, másrészről egyfajta módon kijátszása is azoknak, hiszen a hordószeletekből összeállított forma nem igazán követi az eredeti épület karakterét.

McBride Charles Ryans építészek célja az volt, hogy a házon végigsétálva ne csak az építészeti kialakítás fejlődéstörténetének élményét lehessen átélni, hanem egy adott pont mindig utaljon a következő állomásra. Ezzel folyamatos átmenetet értek el az egyes építészeti elemek között.

Az épület a családi ház kategóriában „Cloud House” néven felkerült a World Architecture Festival (WAF) napokban nyilvánosságra hozott döntőseinek listájára.

Képek: McBride Charles Ryans

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások