donkanyar | 2012.08.01
Budapesten az elmúlt években számos tömeges lakásépítési projekt maradt félbe vagy hiúsult meg. A torzó projektekben hozzávetőleg 15 ezer lakás maradt félkész, illetve csak terv.

Csak Budapesten óvatos becslés szerint is mintegy 15 ezer lakás építése feneklett meg vagy el sem kezdődött az elmúlt években, az anomáliák oka részben a válság, részben a gigantomán tervezés – írja a Napi Gazdaság Online. Vásárlói oldalon úgy tűnik, azok jártak jobban, akik az el sem kezdett projektekről maradtak le. A félbehagyott szellemházak sok kellemetlenséget okozhatnak "gazdáiknak" kezdve az extra közös költséggel, folytatva a ki nem épült vagy nem üzemeltetett szolgáltatásokkal, bónuszként az eladást ellehetetlenítő jogi problémákig.

Nem annyira volumenével, mintsem elhelyezkedésével és kétmillió forintos négyzetméterárával vívta ki a füstbe ment projektek listájára kerülést a Budapest egyik legszebb pontjára, a rózsadombi néhai SZOT-szálló helyére álmodott Excelsior Budapest Spa, amelynek megvalósulása 70 apartmannal növelhette volna az új építésű lakáskínálatot. Részben fejeződött csak be a 240 lakásos pünkösdfürdői Csillagkert teraszház, amelynek beruházója és finanszírozója addig-addig vitatkozott egymással, míg csaknem 100 lakás eladhatatlanul a projektben ragadt. Szintén csak részben sikerült befejezni az óbudai Jazz Loft lakóparkot, a második ütem lakásai helyett viták és jogi problémák színesítik a Vörösvári úti helyszínt.

A válság előtt a környék mágnesként vonzotta a lakásfejlesztőket, a közvetlen szomszédságban a 130 lakásos Zen Garden és a közel azonos kategóriájú Golden Grape lakóparkok víziója is felsejlett a hirdetésekben, ám ennél többre azóta sem futotta a fejlesztőktől. A nagy lendülettel beindított római-parti lakóparkok egy részénél az első ütemig tartott a lelkesedés, a többedik etapok vásárlók hiányában itt-ott elmaradtak, úgy 100-200 lakással ez a rész is növeli a meg nem valósult lakásállományt.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások