donkanyar | 2012.09.03
Eldőlt, hogy végül milyen lesz a Várkert Bazár, amelynek rehabilitációs támogatását augusztus 9-én hagyták jóvá. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás 6,5 milliárd forintot kaphat.

Jogerős a Várbazár engedélyezési terve - adta hírül honlapján a látványterveket elkészítő ZOA építésziroda. Augusztus 28-a óta vált jogerőssé a Közti terve, és a cég megbízói hozzájárultak ahhoz, hogy a ZOA saját honlapján bemutathassa az általa elkészített látványterveket, amelyek az engedélyezési dokumentáció részét képezték - olvasható a honlapon, ahol képek is találhatók.

A tervről számos elemzés és kritika látott napvilágot, ezért az iroda csak egy rövid összefoglalót közöl oldalán: a Közti elképzelése szerint a Várbazár külsőre eredeti formáját kapja vissza, a déli bazársor mögött az eredetivel mindenben megegyező kertek alatt egy új mélygarázs és konferenciaközpont lesz, az északi bazársor fölött pedig (Öntőház-udvar) teljesen új parkot alakítanak ki.

A Magyar Közlöny augusztus 9-én megjelent kormányhatározatában jóváhagyta a Várkert Bazár rehabilitációjának támogatását – akkor kiderült, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás 6,5 milliárd forintot kaphat. A határozat szerint a Várkert Bazár felújításával és hasznosításával lehetőség nyílik egy, a főváros turizmusában meghatározó, nemzetközi viszonylatban is jelentős, valamint önállóan is egyedi vonzerőt jelentő turisztikai termék fejlesztésére.

A projekt révén 7985 négyzetméter nagyságú épület felújítására, 4867 négyzetméter nagyságú új épület felépítésére, valamint 13 ezer 215 négyzetméter nagyságú kert és udvar felújítására kerül sor, amely - a létrehozandó hét turisztikai szolgáltatásnak is köszönhetően - évi 250 ezer látogatót vonzhat az Ybl Mikós által tervezett műemlékhez - olvasható a közlönyben.

A Várbazár kerti teraszán fekvő királyi kertek között az elképzelések szerint helyet kap barokk, neobarokk, neoreneszánsz kert, angol tájkert, szimbolikus egyházi és világi kert is. Az újjáépülő Várkert Bazár valódi kulturális negyeddé válhat, hiszen föld alatti kulturális rendezvényterek, képzőművészeti műtermek, szobrászműhelyek, kiállítótermek, szabadtéri színpad, mélygarázs, éttermek és igényes zenés helyek létesülnének keretében.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) márciusban azt közölte, hogy a kormány döntése értelmében gyorsított hatósági eljárás segíti a Várbazár, valamint a budavári királyi kertek újjáépítését; a tervezésre kiírt közbeszerzési pályázat nyertese a Középülettervező (Közti) Zrt. lett.


(MTI)

Update: mivel elsőre a cikk pontatlan volt, javítottuk, és íme a teljes stáblista (a szerk):

Generáltervező: KÖZTI Zrt.
Felelős építész tervező: Potzner Ferenc
Építész: Pottyondy Péter
Építész munkatársak: Pottyondy Bence, Potzner Ádám, Radványi Katalin, Szabó Orsolya, Weimper Viktória
Belsőépítészet: Dévényi Tamás (Budapesti Műhely)
Tartószerkezetek: Gurubi Imre, Váczi Péter (KÖZTI Zrt.)
Épületgépészet: Oltvai András
Épületvillamosság: Máramarosi András, Ritzl András (KÖZTI Zrt.)
Környezetvádelem: Weiner László (Top Pedion)
Mélyépítés Gaudi Emőke (Főmterv)
Közmű - víz, csatorna: Szalay Ákos (Főmterv)
Közmű - fűtés, hűtés: Mihályi Géza (Főmterv)
Közlekedés: Wettstein Anikó (Főmterv)
Akusztika, zajvédelem: Arató Éva (Arató Akusztika Kft.)
Környezettervezés: Steffler István (Garten Studió)
Akadálymentesítés: Babits Bernadett (Bauonline Kft.)
Tűzvédelem: Dr. Bánky Tamás (Bánky és Bánky Bt.)
Oltóberendezések: Hajdú András (Ventor Bt.)
Látványtervek: ZOA

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások