színkép | 2012.09.06
Nyílt ötletpályázat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Campus környezetalakítási tervezéséhez a tervezés koncepciójának megalapozására, a tervezési program előkészítésére, az egyes területrészek optimális hasznosítására.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 2012. január 1-jétől a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar (BCE KIK) összevonásával jött létre, a felsőfokú közszolgálati szakemberképzés bázisintézményeként, az érintett intézmények általános jogutódjaként.
Az Egyetem székhelyeként a Budapest VIII. kerületben fekvő Orczy Kert területét jelölte meg a kormányhatározat.

Az NKE Ludovika Campus épületeinek lehetőséget kell teremtenie a jelenleg több helyen működő felsőoktatási karok egy helyen történő egyesítésére, a történeti akadémiai oktatási helyszín fejlesztésével egy színvonalas oktatási központ kialakítására. A területnek és az épületeknek reprezentálnia kell az egyetem, a közszolgálati hivatás fontosságát, hosszú távú értékteremtő szerepét. A Campus nemcsak az oktatási, kutatási tevékenység végzésére szolgál, hanem multifunkcionális kulturális szerepet is betölt.

Fontos szempont a nem méltó módon hasznosított Orczy kert egészének revitalizációja. A fejlesztés eredményeként helyre kell állítani a történeti kert funkcióját, reprezentatív jellegét, a mai igényeknek megfelelő közpark funkciókkal kiegészítve. A fejlesztésnek pozitívan kell befolyásolni a VIII. kerület városképi és közbiztonsági helyzetét. A koncepció egyesíti a történeti építés és vagyongazdálkodás szemléletét a modern igényekkel és funkciókkal. A városnegyed arculatát újra kell hangolni, a szlömösödő területet újra kell éleszteni. Meg kell találni ennek a feladatnak a költséghatékony és innovatív megoldásait.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusban történő elhelyezéséhez kapcsolódó beruházások nemzetgazdasági szempontból kiemelté nyilvánításáról a 126/2012. (VI. 26.) Korm. rendelet intézkedik.

Az ötletpályázat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Campus környezetalakítási tervezéséhez a tervezés koncepciójának megalapozására, a tervezési program előkészítésére, az egyes területrészek optimális hasznosítására szolgál.

A feladat az Egyetem számára átadott Orczy kert, és környezetének revitalizációja, a védelem alatt álló épületek, köztéri elemek, természeti környezet értékeinek megőrzésével, az egyetem oktatási és kulturális funkcióihoz szükséges kültéri területek és épületek valamint a közpark környezetrendezésének magas színvonalú, egységes tájépítészeti koncepció alapján megvalósított, reprezentatív kialakítása.

Felhívás és a teljes pályázati kiírás megtekintése

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások