hír kiállítás

Úton a világban - az építészetben - a Szentírásban: Török Ferenc kiállítása

Megtekinthető szeptember 25-ig


Csépé | 2012.09.15
"Bizonyos értelemben folyvást vándorlunk. Úgy vándorlunk, mintha nem tudnánk, hová vándorlunk. Más értelemben viszont már megérkeztünk. " Ezzel a Thomas Merton idézettel kezdődik Török Ferenc kiállításának katalógusa. A kiállítás szokatlan rajzokon és építészeti fotókon, maketteken mutatja be szellemi, építészeti útját.

A kiállításmegynitóra már Jelenits István piarista tanár megnyitója miatt is érdemes volt elmenni (el is mentek sokan). Onnan indította előadását, hogy a templomépítő kiállításán a templom mai szerepéről mondott eszmefuttatást. A templom egyfelől egy-egy város büszkesége, lenyűgöző alkotása, de fontosabb a pillanatnyi hatásnál a rendszeresen betérő hívekre és nemhívőkre tett hatás, amit egy templom a papon, annak beszédén, zenei szolgálatán, a kórus, kántor teljesítményén túl ad. Fontos - és Török Ferenc ezt pontosan tudja - hogy a templom esetén a megbízó legtöbbször egy közösség, nem egy gazdag ember vagy hivatalvezető. Mióta Magyarországon épülhetnek már templomok, nagyjából a hatvanas-hetvenes évek óta, kisebb templomok épültek jobbára, és jó, hogy ezek épültek, és huszadik-huszonegyedik századiak - folytatta. A rajzok kapcsán kiemelte ezek kerekségét, befejezettségét, ahogy egy rajzba be tud férni például a "kérjetek és adatik, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek" mindkét fele, egymást erősítve. Magyartanárként - fejezte be Jelenits - ki szokta javítani: például nem "utoljára Kassán voltam" hanem "legutóbb Kassán voltam", hiszen talán még megyek oda. Reméljük Török Ferencnek sem utolsó munkája a nyársapáti templom, csak legutóbbi.

A jelenlévőket Forrai Tamás jezsuita tartományfőnök köszöntötte házigazdaként, a kiállítás a rend Horánszky utcai "Párbeszéd Házában" volt, valaha a Mária kongregáció kápolnája volt a tér. Középen maketteket is láthattunk, körben a falakon rajzok és fotók a templomokról, útirajzok, illetve rajzok bibliai idézetekhez kapcsolódó rajzok. Ugyanezeket találhatjuk a kiállítás katalógusában is egy-egy rövid írással a meghatározó előképekről, a szakrális térről, és egy hosszabb képes elmélkedéssel, idézetekkel az Apostoli Hitvalláshoz kapcsolódóan. Megdöbbentő őszinteséggel ír Török az 1995-ös Kossuth-díjat követő "zuhanásról", tízéves betegségéről és hogy közben "valójában elszaladt mellete a szakma". A rajzokat és a népes közönséget tekintve azt gondolhatjuk: a szakma örömmel látja Tanár Úr rajzait, a letisztult épületek után a letisztult grafikákat, egyszerűvé szűrt jeleneteket, munkája meg úgysincs senkinek, lemaradni tehát nem lehet...

A kiállítás szeptember 15-25 között naponta 15-20 óráig nézhető meg (vasárnap zárva).
Cím: Párbeszéd Háza, Budapest, VIII. Horánszky u. 20.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások