épületek

Elkészült az eddigi legnagyobb, épületbe integrált szélerőmű.

Nekik csapja a szelet.


iStvan | 2012.09.17
Az Egyesült Államok legnagyobb, épületbe integrált szélerőműve az oklahomai egészségügyi kutatóközpont tetején működik, a Venger Wind és az SWG Energy jóvoltából.

Annak érdekében, hogy a kutatóközpont elérhesse kitűzött célját, miszerint az új épületnek teljesen káros anyag kibocsátástól mentesnek kell lennie, a Venger Wind 18 függőleges szélturbinát épített föl. A turbinák bármilyen irányból képesek felfogni a szelet, amely ha 15 kilométeres óránkénti sebességgel fúj, az erőmű elkezd áramot termelni.

A projekt jó példája annak, mire képes a kisebb, épületekbe integrált szélerőmű. Ken Morgan a Venger Wind vezetője elmondta, hogy ez a módszer hatékonyabb lehet, mint az óriási szélerőmű telepek, melyeket egyre messzebb és messzebb kell építeni a lakott területektől, ahol az általuk termelt energiára a legnagyobb szükség lenne.
A cég V2-es szélturbinái egy finn mérnök, Savonius tervein alapul, ám a mai modern dizájn nagy előrelépés az eredeti, 1922-es modellhez képest. A v2-esek acélból és repülőgépekben is használt alumíniumból készült, csöndes (csupán öt decibellel haladja meg a környezet zajszintjét), vibrációmentes, a madarak és denevérek számára sem jelent veszélyt, és nem igényel energiát az elindításuk.

Fotók forrása

Forrás


A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások