hír épületek cikk Carbuncle Cup citromdíj Cutty Sark Egyesült Királyság Grimshaw

Hajóval megfejelt üvegteknős nyerte a brit Bibircsók Kupát

Halálos döfés a high-tech építészet számára


sebesp | 2012.09.18
A nagy múltú Grimshaw iroda egy védett klasszikus vitorláshajót, a Cutty Sark-ot megszentségtelenítő építményével érdemelte ki az építészet iránt érdeklődők megvetését, és a vele járó brit citromdíjat.

Nagy-Britanniában több éve rendszeresen megrendezik a legrondább épületek versenyét: a Carbuncle Cup-ot (Bibircsók Kupát). Megfelelő indoklás mellett bárki bármilyen épületet benevezhet a vetélkedésre, amely során internetes szavazással választják ki a döntősöket. A listáról azután a kiíró szakértő csapata ítéli oda a nem túl megtisztelő díjat.

2012-ben Nicholas Grimshaw irodája vágta ki a legdurvábban a szakma szemében a biztosítékot egy meglehetősen jellegtelen építménnyel. Az acél-üveg szerkezet a Cutty Sark nevű, 154 éves teaszállító tengerjáró gyorsvitorlás (klipper) bemutatására, annak alulról történő megmutatására készült, egyúttal egyfajta kiállítótér létrehozása érdekében épült meg. Mivel oldalról körbemetszi az értékes és látványos hajót, így valójában annak szépségét teszi élvezhetetlenné az elkészült teknősforma üvegdoboz. A zsűri egyik tagjának véleménye szerint a látványromboló projekt megadta a halálos döfést a high-tech számára, így az többé nem tekinthető szóra érdemes építészeti nyelvnek.

A több éves restaurálás után Greenwich-ben felállított hajó fénykorában teát, puskaport és viszkit is szállított a világ minden tájáról. Egykori sikerét nem utolsó sorban a kreatív tervezésének köszönhető kiemelkedő 17 ½ csomós (32 km/órás) sebességének tudhatja be. Bemutatásának egyik célja éppen az lett volna, hogy látványos formájával növelje a világörökségi helyszín értékeit, de a megvalósult építmény éppen ezt nem teszi lehetővé.

A Carbuncle Cup fináléjában végül alul maradt a londoni Olimpiai Parkban felállított és korábban már a tervlap.hu-n bemutatott, Arcellor Mittal Orbit kilátótorony (Cecil Balmond és Anish Kapoor munkája), a Titanic Belfast Múzeum (CivicArts és Todd Architects), továbbá a vitathatatlanul kevés építészeti értéket felmutató Firepool Lock lakótömb, Taunton-ban (Andrew Smith Architects), a birminghami Shard End könyvtár (IDP Partnership), és a Liverpoolban felépült Mann Island három tömbje, melyet Broadway Malyan tervezett, és a híres Three Graces (Három Grácia) látványának rombolása miatt a Three Disgraces (Három Szégyen) néven híresült el.

Forrás: bdonline

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások