hír cikk elemzés építési piac építőipar EU gazdaság Szlovénia

Mi vár Szlovénia építési piacára 2014-ig?

A Buildecon elemzése


buildecon | 2012.09.18
A 2007-2008-as fellendülést követően a szlovén építőipar az egyik legnagyobb csökkenést regisztrálta az egész Európai Unión belül. A csúcsidőszak előtt mért szint alá és messze a potenciálja alá süllyedt; olyan mélypontra, melyet 2013-ban fellendülésnek kell követnie.

A lakáspiac továbbra is pang. Még mindig hatalmas az eladatlan és üres lakásállomány a piacon, mely megakadályozza, hogy a lakásépítés talpra álljon. A lakások iránti kerelet látens, melyet a szlovén banki szektor válsága miatti nehezebb jelzálogpiaci körülmények is hátráltatnak. A legtöbb potenciális lakóingatlan vásárló jelentős árcsökkenésre számít. A lakóingatlanárak 2008 óta reáélértékben csökkennek, de még mindig a várakozásoknál magasabb szinteken állnak. A kereslethiány és a hatalmas eladatlan állomány miatt nincs szükség új kínálatra, így mostanra szinte nem maradt professzionális ingatlanfejlesztő a piacon. 2014-ig még további piacszűkülést prognosztizálunk ezen a részpiacon. A lakáépítési szegmens még több évig visszahúzza majd az építési tevékenységet Szlovéniában.
A nem-lakásépítés teljesítménye általában együtt mozog a szlovén gazdaság beruházási volumenével, az építési beruházás azonban még erőteljesebben estett vissza, mint az összberuházás. A közösségi illetve magán beruházási kiadások újbóli növekedésével az alszekor azonban ismét jobban eredményeket mutathat. A magánpénzek visszatérésére kevesbé számítunk, a közösségi pénzek megjelenésére azonban a ciklus végéig lehívható uniós források mértéke alapján jelentős az esély. Mivel bizonyos szegmensekbe a kormány nagyszabású beruházásokat tervez, 2012-ben a nem-lakásépítés elérheti mélypontját, majd azután nőni fog.
A mélyépítési beruházásokat nemcsak a válság súlytotta, hanem Szlovénia legnagyobb mélyépítési programjának, az autópályahálózat építésnek a befejezése is. A program vége egyébként is hatalmas csökkenést okozott a mélyépítési szektorban, amit a válság tovább erősített. Azonban mivel számos mélyépítési projekt indulása várható a közeljövőben, ez a szektor lehet az első, mely növekedést produkál, a nagyprojektekre felhasználható pénztől függően. Mind magán, mind állami befektetőkre szükség lesz, igaz, a kockázatos környezet és pénzhiány a befektetési kedv ellen hat. Ennek ellenére nagy a valószínűsége, hogy néhány nagy volumenű projekt el fog kezdődni 2014-ig, megfordítva ezzel a szlovén építőipar sorsát. Várhatóan 2014-re az építési tevékenység kilép a válságból, bár még mindig messze el fog maradni a 2007-2008-ban mért szinttől.

Szerző: Buildecon

A Buildecon egy speciális független piackutató cég, mely 9 kelet-európai ország (Bulgária, Horvátország, Magyarország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna) építési piacára készít elemzést és előrejelzést.
Bővebb információ a mutatók típusairól és a tanulmányokról: www.buildecon.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások