hír cikk Pécs; Év háza; Év háza 2012; építészet

Nézzük, ki nyerte az Év háza 2012 díjat


donkanyar | 2012.10.01
Ásztai Bálint és Kovács Csaba pécsi vendégháza nyerte el az Év háza 2012 díjat; míg a Horváth András által tervezett zengővárkonyi családi ház a Magyar Építész Kamara, Basa Péter és Reisz Ádám balatonszéplaki villája pedig a Magyar Építőművészek Szövetségének különdíjában részesült.

Az Ásztai Bálint-Kovács Csaba építészpáros által egy pécsi hegyoldalba megálmodott épület tervezése során a pályázati anyag szerint a legfontosabb szempont az időtállóság és a természetközeliség megtalálása volt, mindamellett, hogy az építészek a korszellemre és a fenntarthatóságra is figyelemmel voltak.

A zsűri szavazatai alapján elismerő oklevélben részesült a Basa Péter, Fernezelyi Gergely és Reisz Ádám által tervezett budapesti családi ház, Kovács Zsolt György és Beranková Jana balatonalmádi családi háza, valamint az ifj. Benczúr László és Weichinger Miklós által megtervezett nyaralóátalakítás Sajkodon. Az ötödik alkalommal kiírt pályázatra rekordszámú, összesen 35 családi házat neveztek - közölték a szervezők a hétfői budapesti díjátadón.

Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora emlékeztetett, hogy az elmúlt évek válsága komoly veszélybe sodorta a hazai építőipart, a hét esztendő óta tartó visszaesés pedig tavaly is folytatódott: a termelés 11,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A magyar építészek kreatív tudásának hatékonyabb kihasználása nélkülözhetetlen eleme a kilábalásnak - vélekedett a szakember. Mint hozzátette, épített környezetünk állapota elkeserítő, ennek oka azonban nem elsősorban pénzhiány, hanem a tervezés presztízsének soha nem tapasztalt alacsony volta.

Szoják Balázs elmondása szerint Az év háza pályázat célja ezért megismerni és megismertetni a szakmával a zsűri által színvonalasnak tartott épületeket, valamint a példamutató és követendő építészeti magatartást. A bíráló bizottság elnöke idén Dévényi Sándor, társelnökei Noll Tamás, Sáros László és Szoják Balázs, míg tagjai Csernyus Lőrinc, Eleőd Ákos, Gelesz András, Krizsán András, Szabó Tamás, Hőnich Richárd, Nagy Csaba és Perényi Tamás voltak.

A nyertesek nemcsak pénzjutalomban és szakmai elismerésben részesültek, de további hét pályázóval együtt részt vehetnek a visegrádi négyek családi házait bemutató kiállításon is, amely a díjátadóval egy időben nyílt meg a Duna Palota Széchenyi-termében, majd október 2-től a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában lesz megtekinthető.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások