sebesp | 2012.10.01
Két művész, Christophe Berdaguer és Marie Péjus egy régi francia házat szellemmé változtatott.

Az egykor börtönként, iskolaként és ravatalozóként is használt épület a Synagogue de Delme, egy 19-ik századi zsinagógában működő kortárs művészeti központ telkén helyezkedik el. A francia művész páros úgy alakított ki belőle látogatóközpontot, mintha hatalmas fehér borítaná az egész házat. A polisztirol tömbökből kialakított zömök idomokat gyantával borították, majd fehérre festették.

A művészi koncepció egy „szellem-ház” létrehozása volt, melyet angol szavak Marcel Duchamp-tól származó játékával (A GUEST + A HOST = A GHOST) Gue(ho)st House névre kereszteltek.

Berdaguer és Péjus fehér fátyla a mintha olvadna, környezetre csepeg-csurog, ezzel megjelenése életszerűvé válik. A közös szellem térbeli kivetítéseként a ház nemcsak az érzelmek, érzékelés és emlékek helye lett, de egyúttal a művészeti központ médiuma is.
Az épület használata során földszint csoportok fogadására, továbbá információs és dokumentációs központként szolgál majd, míg az emeleti szint művészek részére fenntartott stúdió és szálláshely lesz.

Képek:Olivier-Henri Dancy, Marie Le Fort

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások