hír cikk Budapest Rózsadomb SZOT-szálló

Lehet, hogy nem rontja tovább a kilátást a SZOT szelleme?


sebesp | 2012.10.01
Úgy hírlik egyre több remény van arra, hogy az egykori rózsadombi szakszervezeti üdülő csontváza ne éktelenkedjen tovább a város felett.

A tulajdonosi jogokat gyakorló CIB Bank (illetve a tulajdonában lévő Brivon Hungary Zrt.) akár telekáron is továbbadná a hosszú évek óta városképet csúfító, lemeztelenített vasbeton vázat. Az épületből luxuslakásokat alakított volna ki az Excelsior Kft., de jelenleg pereskednek a bankkal. Az évek során több elképzelés is született a Duna fölé emelkedő épület hasznosításra, de érdemi továbbépítés nem történt. Ezek között olyan terv is szerepelt, a mely a meglévő épületváz magasítását javasolta, ami ellen a városvédők hevesen tiltakoztak. Annak ellenére van esély a bontásra, hogy a projekt jogerős építési engedéllyel rendelkezik, főleg abban az esetben, ha telekáron – azaz, 3-4 milliárd forintért – kelne el az ingatlan.

Az egykori szakszervezeti üdülőt 1971-ben adták át, de gyakorlatilag a rendszerváltás pillanatában bezárt, mert exkluzív elhelyezkedése ellenére elsősorban a baráti kelet-európai szakszervezeti csereturizmus igényire volt kialakítva. Hányatott sorsa révén így már több, mint húsz éve éktelenkedik a Margit-szigettel szemközti meredek hegyoldalon.

A bontás eredményeként a városképben illetlenkedő monstrum helyett a hegyvidéki környezetbe jobban illeszkedő épületegyüttes megvalósítására nyílna lehetőség, ami akár a kerület polgármestere számára is javíthatná kilátásokat, mivel Láng Zsolt a hírek szerint az egykori SZOT-szálló fölötti telken építkezik éppen.

Forrás: Napi.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások