pestimonika | 2012.10.09
Az épületenergetika ma már nem egy másodlagos szempont, hanem az épület koncepcióját meghatározó alapvető tényező - derült ki a szeptember végén, a rendkívül aktuális témának köszönhetően különösen nagy érdeklődés mellett megrendezett Építész Tervezői Napon.
Az energiatudatos szemlélet nem elég, az építészetnek végeredményben az embert kell szolgálnia – mondta bevezetőjében dr. Dobszay Gergely, a BME Épületszerkezettani Tanszékének egyetemi docense, a konferencia levezető elnöke.

Egy különösen magas teljesítményű, „zöld” épület létrehozásához a hagyományos tervezési folyamat helyett integrált tervezésre és tervezői csapatra van szükség – hívta fel a figyelmet dr. Reith András, a HuGBC elnöke. Az integrált tervezői csapat azt jelenti, hogy a megrendelő, az építész és a kivitelező hármasa mellé egy belső szaktervezői kör, valamint a projekt menedzser és a költségbecslő is bekerül a szorosan együttműködő belső körbe, amelyet a szakértők és egyéb résztvevők tágabb köre támogat kívülről a munkájában.

Szatmári Zoltán, a Bachl Kft. alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadója innovatív tetőszigetelési megoldásokat mutatott be PIR keményhab táblákkal. Az épületek energiamérlege pozitív is lehet, ebben jelentős jelentős szerepet játszhatnak a tetőablakok, fénycsatornák, amint ezt Tornóczky Mónika, a Velux Magyarország Kft. építésze a Model Home 2020 program épületein és nemrég elkészült hazai épületeken keresztül bemutatta.

A fűthető üveg gondolata nem teljesen új, a gépjárműiparból került át az építőiparba – mondta el Gordon Pál, a Rákosy Glass Kft. műszaki tanácsadója. Főleg a párásodás ellen nagyon jó szolgálatot tehet ablaküvegeknél, zuhanyfülkéknél, egyéb helyeken. A dinamikus árnyékolás nem egy kényelmi elem, hanem a bioklimatikus homlokzat szerves része – hangsúlyozta Schmidt Ferenc szaktanácsadó a Somfy Kft. képviseletében. Igazi megtakarítást e téren az automatizálással érhető el.

Ausztriában is mumus volt az EU épületenergetikai irányelve, de mára az ország a megvalósítás egyik éllovasa lett. Az energiatanúsítványok tárolására adatbankot kívánnak létrehozni, az épület CO2 kibocsátása a későbbiekben várhatóan egy új adónemnek lesz az alapja – ismertette az osztrák helyzetet Karl Poschalko szakértő, az energetikai szabványbizottság tagja.

A Sika Hungaria Kft.-t Asztalos István műszaki vezető és Farkas Gábor üzletágvezető képviselte a tervezői napon. A ragasztóanyagoknak egy olyan új generációját mutatták be, amelyet Ferihegyen a Sky Court sávüvegezésénél és üvegkorlátjainál is alkalmaztak. A pincék és a lapostetők hibáinak súlyos következményei lehetnek a komfortérzet, a szerkezetek állaga, az ingatlan értéke, a berendezések, az ingóságok állapota tekintetében, sőt a rendeltetésszerű használat is meghiúsulhat és a benn tartózkodók egészsége is károsodhat – hívta fel a figyelmet Haraszti László, az Icopal Villas Kft. műszaki tanácsadója, elméleti oktatója.

Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE-YMÉTK oktatója szigetelési hibákkal kapcsolatos bírósági követeléseket és ítéleteket ismertetett. Amint kiemelte, a Polgári Törvénykönyv rendelkezései akkor is érvényesek, ha ezek a szerződésben külön nem szerepelnek. A régi épületeknél sokszor elkerülhetetlen belső oldali hőszigetelés esetén az általános rétegrend vizsgálata nem elégséges – hangsúlyozta Kuntner Ferenc, a BME Épületszerkezettani Tanszék tanársegédje – a legkedvezőtlenebb helyeket is vizsgálni kell.

Németországban az építési munkák 60 százaléka felújítás, ez a tendencia várhatóan nálunk is érvényesülni fog – mondta el Koch Beatrix okl. építészmérnök az Alukönigstahl képviseletében, aki a Schüco homlokzatfelújítási megoldásait mutatta be előadásában. A hőszigetelt homlokzatok külső burkolataként jól használhatók a Cembrit szálcement lapjai, főleg a manapság divatos átforduló tetőknél , homlokzatoknál vagy más néven homogén házaknál. Gérusz Tamás alkalmazástechnikus újdonságokat is – egy új színcsaládot és rögzítési rendszert – ismertetett.

A papíron deklarált U értéket a gyakorlatban még több tényező befolyásolja, ezért a Kingspan helyette a lambdát használja. Érdemes azt is tudni, hogy 1% nedvességtartalom a szálas hőszigeteléseknél 85%-os teljesítménycsökkenést okoz – hívta fel a figyelmet Palásti József, a Kingspan Kft. mérnök-tanácsadója. A Hoesch sávos homlokzatburkolati rendszere megkönnyíti az átszellőztetett homlokzatok előírásainak teljesítését. Töltszéki Szilvia okl. építőmérnök előadásában a cég új multifunkcionális rendszersínét is bemutatta.

A MaPaSZ egy kommunikációs projektet indított el „Közel nulla – nincs távol” szlogennel. Az építtetők és az ingatlantulajdonosok figyelmét akarják felhívni arra a csapdaszituációra, amely az energiaárak drasztikus emelkedése és az energetikai szabályozás szigorodása miatt várható: az alacsony energetikai szintű épületeket fenntartani és eladni is nehéz lesz – mondta el előadásában Debreczy Zoltán, a szervezet elnöke.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások