épületek autópálya építészet Épület Japán különleges

Irodaház az autópálya közepén – vagy fordítva


*_deleted_*_Demeter Kornél | 2012.10.25
Japánban, Oszakában áll egy 16 emeletes épület, amelyben a negyedik emeletről a lift közvetlenül a nyolcadikra viszi utasait. A Gate Tower Building névre keresztelt irodaházban ugyanis hiányzik az ötödik, a hatodik és a hetedik emelet. Méghozzá azért, mert történetesen egy autópálya halad rajta keresztül.

Egy faszénfeldolgozó üzem tulajdonában áll az az építési telek, amelyre a különleges épületet felhúzták. A telek tulajdonosai még a nyolcvanas években szerették volna irodaházukat felépíteni, ám azzal kellett szembesülniük, hogy a kormány éppen azon a területen keresztül tervezett egy gyorsforgalmi utat átvezetni. Több éves eredménytelen tárgyalás vette kezdetét, amelyben egyik fél sem kívánt engedni saját terveiből.

Végül az évekig tartó huzavonának az vetett véget, hogy 1989-ben az ügyből kifolyólag megváltoztatták a hatályos építésügyi szabályzatot, aminek köszönhetően az út és az épület egy időben, és azonos helyen épülhetett fel, a képeken látható formában.

Maga az út nem kapcsolódik közvetlenül az irodaházhoz, ezáltal a járművek keltette rezgések nem továbbítódnak a falakra, valamint a tervezők arról is gondoskodtak, hogy a zaj ne szűrődjön be az épületbe.

Képek forrása

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások