cikk Apple design hajó hajóépítészet Philippe Starck Steve Jobs yacht

Az első képek Steve Jobs yachtjáról

Az Apple-vezér már nem érte meg a nagyszabású projekt befejezését


Hanna | 2012.10.28
A mítosz minden pontjának megfelel a hajó, amely magán viseli Philippe Starck keze nyomát is. Jobs halála előtt azt mondta a félkész yachtról: "...tovább kell csinálnom. Ha abbahagynám, azzal elismerném, hogy meg fogok halni."

Nem okozott meglepetést a yacht végleges designja azoknak, akik olvasták Walter Isaacson életrajzi könyvét Steve Jobsról. A szerző a Jobs által mutatott modellek és hajóépítészeti tervek lapján letisztultnak és minimalistának írta le a hajót. Elsőként a holland Aalsmeer kikötőjében, a Koninklijke De Vries hajógyár kijáratánál lehetett szemügyre venni az úszó designbárkát, amelyet a habokból kiemelkedő (nem éppen minimalista) római szépség- és szerelemistennő után Venus névre kereszteltek.

A játmű méretei is megfelelnek a várakozásoknak, 80-90 méteres hosszról szólnak a beszámolók. Szuperkönnyű alumíniumborításával, a teakfa fedélzettel, az irányítóteremben felsorakoztatott 7 darab 27 colos iMac-kel és a padlótól-plafonig tartó, speciálisan erre a célra kifejlesztett teliüveg felületekkel magán viseli az Apple-hagyomány fő tervezési elveinek nyomát.

Magát az irányítófülkét a világhírű utopista designer, Philippe Starck tervezte, bár az eddig megjelent fotókon a térből sajnos nem látszik érdemben semmi, de reméljük, hogy miután a fanatikusok összeszámolták az alma-logókat, ezt is megosztják majd velünk.

Egy kis elegáns product placement is becsúszott az avatási ünnepbe: a Jobs család a hajón dolgozó minden egyes embernek köszönőkártyát és egy "Venus" névvel feliratozott iPod Shuffle-t adott ajándékba.

Az OneMoreThing rövid videója a Venus-ról: http://youtu.be

Szó ami szó, a yacht valóban letisztult és minimalista, ahogyan ezt a partról készült egyperces videó is jól mutatja. Viszont figyelembe véve a tragikus aurát, amely körüllengi, kérdés, hogy ki és mikor veszi majd használatba.

Forrás és képek: Mashable.com, www.onemorething.nl, www.theverge.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások