sebesp | 2012.10.29
Bécs belvárosában, a Stephansdomtól alig néhány sarokra egy négerbarna mozaikkal borított sarokház ovális ablakokkal szemez a járókelőkkel.

Bécs történelmi belvárosa talán soha nem pompázott annyi féle színárnyalatban, mint Budapest, de az utóbbi néhány évben mintha egyértelmű „kifehéredés” tanúi lehetnénk. A száz év előtti épületek sorra a fehér különböző árnyalatait öltik magukra, egyre kevesebb teret biztosítva a szivárvány más árnyalatainak. Ebben az elegáns városképben annál inkább feltűnik egy olyan homlokzat, amely nemcsak sötét színével, de a vakolt falak között megcsillanó fényes felületével is magára vonja a figyelmet. Ilyen az év áprilisában megnyílt Hotel Topazz.

A nemzetközi Design Hotels lánc BWM Architekten und Partner építésziroda és DI Michael Manzenreiter belsőépítész tervei alapján elkészült új tagjára aligha lehet ráhúzni, hogy illeszkedik a hagyományos bécsi városképbe. Lágyan ívelt sarokkialakítása, sajtszerűen lyukasztott homlokzata a huszonegyedik századot reprezentálja, hasonlóan az előtte közlekedő autókhoz, az emberek ruházatához, használati tárgyaihoz. Egyszóval a 153 négyzetméteren felépült kilencemeletes butik hotel jó hírt közvetít felénk: a jó hír az, hogy Bécs él, nemcsak múltja, de jövője is van, és ezt meri vállalni. Nincs ezzel egyedül a kis ékkő, hiszen a tradicionális belvárosban járva is rendszeresen bukkannak elő kortárs utcabútorok, portálok, tetőterek. Ettől még Bécs akár hosszú éveken át a világ legélhetőbb városainak egyike maradhat, és minden bizonnyal a ma újnak számító Hotel Topazz is idővel a várostörténet részévé emelkedik majd.

Külső képek: a szerző felvételei
Belső képek: Anna Blau

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások