sebesp | 2012.10.30
Birmingham központjában új könyvtár épül. A holland Mecanoo terve a sokszínű nagyvárosi közösség számára új kulturális városközpont létrehozását tűzte ki célul.

Birminghamet közigazgatásilag egymillió fölötti, a környező településekkel kétmilliót is meghaladó lélekszámával az Egyesült Királyság második legnagyobb városaként tartják számon. Jelentős gépipara miatt a II. világháborúban komoly károkat szenvedett központja, így a város jelentős átalakuláson esett át a huszadik században. Ebben az időszakban számos brutalista épülettel gazdagodott a nyugat-angliai város, köztük a John Madin által tervezett, 1972-ben elkészült jelenlegi városi könyvtár, a Central Library.

A 21. század elején széleskörű társadalmi párbeszéd indult egy új, kibővített funkcionális lehetőségeket magában hordozó könyvtár építésének előkészítésére. A folyamat végén a holland Mecanoo Architecten kapott felkérést a meghatározó új városi elem terveinek elkészítésére. Mivel helyzetéből adódóan a meglévő könyvtárépület bővítésére nem volt lehetőség, az új épületet a közeli Centenary Square-en, a színházépület mellet épülhet fel. A helyszín, a már meglévő kulturális intézményekkel és egyik legnagyobb közterével együtt lehetőséget biztosít arra, hogy a város széles közönségigényeket kielégítő kulturális negyeddel, ha úgy tetszik új szívvel gazdagodjon.

Mecanoo tízszintes épületet tervezett, melyből a legalsó a felszín alá került. Ez a kifut a könyvtár alól a térre, ahol amfiteátrum jelleggel kapcsolódik a városi utcához. A szélesen megnyitott bejárati zóna, a könnyű megközelítést hivatott megjeleníteni az előtte kialakuló fedett előtér erősíti a kapcsolatot a várossal. Földszintjén összekapcsolódva a beruházás keretében megújuló színházépülettel lehetőség teremtődik a programok közös szervezésére, az egyes belső egységek közös használatára. A közel kocka formájú épület középpontjában kör alakú átrium kap helyet, amely felülről kap természetes bevilágítást. A kifejezetten könyvtári funkciókon kívül a nemzetközi szinten is elismert levéltár, fotó gyűjtemény, zenei központ és kiállító terület is helyet kap majd jövőre elkészülő épületben. Egyes szintek teraszkertekhez kapcsolódnak, melyek teázásra, de akár szabadtéri olvasásra is helyet biztosítanak.

A könyvtár homlokzatán megjelenő aranylóan és ezüstösen csillogó fémkarikák a város ipari múltjára utalnak, egyúttal a masszív épülettömeg ellenére könnyedséget hoznak majd a városképbe. Ehhez a mögöttes üvegfelületek és a visszalépcsőző felsőbb emeletek is hozzájárulnak, de talán az sem véletlen, hogy a tervezők a jelenlegi könyvtárépület betonhomlokzatával ellentétes hatás elérésére törekedtek. (Igaz, nem mindenki kívánja a brutalista épület végét, az épület baráti társasága - Friends of the Central Library- 2007 óta kampányol megmentéséért)

Az 35 ezer négyzetméter összes alapterületű új BREEAM-Excellent minősítést remélő épület megvalósításának költsége 193 millió Font. A projekt a Birmingham megújulását célul kitűző, központi területein 20 év alatt összesen 17 milliárd Font (6000 milliárd Forint!) beruházással számoló Big City Plan zászlóshajója. Eredményként nemcsak a városközpont megújulását, hanem 43000 új munkahely létrejöttét is remélik az angol nagyvárosban.

Fotók: a szerző felvételei
Látványtervek: Mecanoo

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások