sebesp | 2012.11.13
Kolumbia súlyos társadalmi gondokkal küszködik, városait nyomornegyedek övezik, drogháborúk teszik elviselhetetlenné a napi életet évtizedek óta. A kormány esélyegyenlőségi programban látja a megoldást.

Medellin az Andok északi vonulatára települt, földrajzilag erősen szabdalt helyzete meghatározza egyedülálló, a tájjal szorosan összekötődő identitását. A hegytetőkig felkúszó szegény negyedekben, a favelákban való közlekedés felér egy hegyi túrával, ami sokak számára jelentősen leszűkíti a mozgásteret. Mindehhez hozzájárul a kábítószer kereskedők folyamatos egymás közti harca, ami végképp elveszi az emberek kedvét az otthontól távolabb vezető nagyobb kiruccanásoktól.

Bár az alternatív közlekedési módokat is fejlesztik, felismerve a gondokat a város vezetése olyan közösségformáló fejlesztésbe fogott, amelyhez nem kell a meredek hegyoldalra szorult lakosoknak messzire menniük. Egyéb közösségi funkciókkal is kiegészített könyvtár építését határozták el a spontán városfejlődés következtében létrejött lakónegyed közepére. Giancarlo Mazzanti bogotái tervezőirodája kapta 2005-ben a felkérést a projekt terveinek elkészítésére. Két, egymáshoz szorosan kötődő elemre bontották a feladatot. A Hely egyik része a három tömbből álló épületegyüttes, melynek a meredek lejtő kusza házai közötti gránitszikla-szerű megjelenése kétségtelenül ikonikus elem a város szövetében. Szolgáltatásai révén (könyvtár, irodák, előadóterem) több mint könyvtár, igazi közösségi kulturális központ. Másik összetevő az épület mellett kialakuló plató, a közösség számára találkozási pontot jelentő tér.

Városvezetők, ingatlanfejlesztők gyakran rendelnek ikonikus épületet az építészektől. A medelleni España Library (elnevezése a Spanyolországból érkezett könyvadományokra utal) a város túlnyomó részéről látható, nem kerülheti el a figyelmet a spontán építészet nyomán kialakult vakolatlan téglaházak közé ékelődve. Nem csökkenti, inkább növeli azt a feszültséget, amit az Andok meredélyein a lehetséges és lehetetlen határán billegő új keletű dél-amerikai építési kultúra létrehozott. Ebben a közegben hirdeti, hogy van kiút, egyúttal identitást ad a kolumbiai város lakóinak. Ikon, melyet a helyiek igazán sajátjuknak érezhetnek.

Medellinben nem ez az egyetlen progresszív project. Sergio Fajardo, a 2003 és 2007 között hivatalban volt polgármester városátalakítási tervei nyomán számos olyan projekt valósult meg, ami a Kolumbiába eljutó építészek számára kötelező állomássá emelte, így nem véletlen, hogy a 2014-ben esedékes World Urban Forumot (http://tervlap.hu/cikk/show/id/1562) is itt fogják megrendezni.

Képek: Sergio Gómez

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások