sebesp | 2012.11.14
A londoni Trellick Torony körül épült lakóépület-együttest tegnap vették fel a brit műemlék nyilvántartásba.

Nemrégiben számoltunk be Goldfinger Ernő születésének 110-ik évfordulójáról, amikor ismertettük néhány jelentősebb munkáját. Ed Vaizey brit építészeti miniszter tegnap jelentette be, hogy Goldfinger egy későinek számító munkáját, a Trellick Tower mellett található Cheltenham Estate-et is műemlékké nyilvánították, aminek eredményeként minden remény megvan arra, hogy a lebontásáról szóló találgatások végleg abbamaradjanak. Az időzítés ugyan megcsúszott kissé, de az 1969 és 1973 között épült beépítés jövője szempontjából a jelentőségét ez sem csökkenti.

A Cheltenham Estate a központi eleme, a már 1998 óta listán szereplő brutalista Trellick Tower, most a mellette elterülő terület öt sorház, két hatemeletes ház és a hozzá tartozó másfél hektáros szabadtér által alkotott együttese lett védett.

A hivatalos indoklás szerint: „A negyed egésze a vegyes beépítésű lakóterületek valaha is megépült legjobb példája, kiválóan szemlélteti azt a pedáns figyelmet a részletek kidolgozására, mely Goldfinger legjobb munkáinak végjegye.”

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások